MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Καθηγητής Φίλης: Η Ευρώπη βιώνει το τελευταίο στάδιο πριν …

”Ο αγώνας προς το να μειωθεί το επίπεδο ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων έχει φτάσει στο όριό του”


ΟΔρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε, στα Parapolitika FM, για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία με αφορμή την υιοθέτηση, από την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Φίλης το εργαστήριο των δημοκρατικών διεργασιών στην Ευρώπη είναι πάντα η Γαλλία, όποτε ζούμε όντως ιστορικές στιγμές. Είναι είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από κει φαίνεται ότι όλα είναι στραβά από ένα σημείο και ύστερα.

Δημοκρατία για τις ελίτ – Η περίπτωση της Γαλλίας

Δύο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις απασχολούν την Ευρώπη, τα τελευταία 24ωρα: Η πρώτη είναι ο “πολιτικός σεισμός” στην Ολλανδία, με τη νίκη του Κόμματος των Αγροτών στις περιφερειακές εκλογές της χώρας και την καταβαράθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε. Ενός κόμματος που μετρά
μόλις τέσσερα χρόνια ζωής και προήλθε από τις μαζικές διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της “πράσινης” πολιτικής Ρούτε. Δεύτερη εξέλιξη, είναι φυσικά η περίπτωση της Γαλλίας, με την “λαοθάλασσα” που έχει ξεσηκωθεί, κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν.
 
Νομοσχέδιο που ο Μακρόν επιχειρεί να περάσει με προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με πρόταση μομφής. Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων, με τους εξεγερμένους να μην πτοούνται… Σε ότι αφορά ειδικά την Γαλλία, οι εξελίξεις εκεί μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως δολοφονία εξ αμελείας της δημοκρατικής Ευρώπης, αν όχι ως προμελετημένο έγκλημα.
 

Η γεωπολιτικά απούσα Ελλάδα, τα Τέμπη και το Μάτι-Νίκος Τόσκας

Ο Σι συναντά τον Πούτιν, ο Άσαντ επισκέπτεται τα ΗΑΕ, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Ιράν-Ιράκ υπογράφουν συμφωνία και γενικώς στον κόσμο επικρατεί μια εντονότατη κινητικότητα. Που ακριβώς είναι η Ελλάδα;


Ο Υποστράτηγος ε.α, πρώην ΥΦΕΘΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απαντά στο ερώτημα αναλυτικά.

Ο κ.Τόσκας μιλά για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και για την επιλογή της Ελλάδας να μη τις παρακολουθεί ,πολύ περισσότερο να μη προσπαθεί καν να συμμετέχει σε αυτές.