MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί το χρηματιστήριο «έσκασε» παρά την επενδυτική βαθμίδα: Η πραγματική εικόνα της οικονομίας

Η έναρξη της νέας 4ετίας Μητσοτάκη θυμίζει τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων
 
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα, επίσημα, από τον… «ημιεπίσημα» αναγνωρισμένο καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS αλλά έκτοτε η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου είναι πτωτική!
 
Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα αποτελούσε… εθνικό στόχο για τη νυν κυβέρνηση και επίσης για τα ΜΜΕ.
 
Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η χρηματιστηριακή αγορά είχε σπεύσει να προεξοφλήσει έως τις 1.350 μονάδες που έφθασε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όταν συνέβη ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες.
 

Ολοταχώς προς ύφεση η Ευρωζώνη - Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα χειρότερα είναι «μπροστά» μας

Η ύφεση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι ζοφερές... 
 
Σε περιβάλλον ύφεσης φαίνεται να περιπίπτει η Ευρωζώνη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει.
 
Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα των υπηρεσιών, το πιο αξιόπιστο οικονομικό βαρόμετρο για τη ζώνη του ευρώ, δεν έχει ανακάμψει από την ύφεση του Αυγούστου. 

Παρά την ελαφρά άνοδο στις 48,4 μον., τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σαφώς σε έδαφος ύφεσης.