MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Βουλή: Το 12% των πτυχιούχων της χώρας εργάζεται στο εξωτερικό

Σε περισσότερους από 250.000 υπολογίζονται οι Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, όπως διαβάζουμε στο thetoc.gr, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% των πτυχιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε ενώπιον της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο Θεολόγος Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο οποίος είχε κληθεί να ενημερώσει την επιτροπή για τις "προϋποθέσεις αναστροφής του brain drain και των νεομεταναστών»,

Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στην Κρήτη, αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ

Η είδηση ήρθε από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώνει η IN-VR Oil&Gas. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς είπε ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο στην Κρήτη (στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού) υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

«Κατοχική δύναμη η Τουρκία στην Κύπρο» - «Βόμβες» κατά Ερντογάν από Αμερικανό γερουσιαστή

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι με την στάση τορπιλίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις, χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την διάρκεια της ερώτησης προς τον Τζόναθαν Κόεν, τον υποψήφιο για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.

Η μοίρα της αποικίας χρέους

O στόχος είναι να γίνουμε καταναλωτές ξένων προϊόντων και τα γκαρσόνια της Ευρώπης, με την ευρεία έννοια του όρου – ενώ αργότερα, όταν εξαγορασθεί η Ελλάδα σε εξευτελιστικές τιμές από τους δανειστές της και εγκαταστήσουν εδώ τις επιχειρήσεις τους, η παροχή φθηνής εργασίας υπό τριτοκοσμικές συνθήκες, αφού διαφορετικά δεν θα τους συμφέρει να επενδύσουν.

Επικαιρότητα 

Όπως είναι γνωστό, το ΑΕΠ εξαρτάται από τον πληθυσμό μίας χώρας – ο οποίος όταν μεγεθύνεται το αυξάνει, ενώ όταν περιορίζεται το μειώνει. Αυτός είναι ο λόγος που για να κριθεί σωστά μία χώρα υπολογίζεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ – επειδή δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά αναφερόμαστε σε ανάπτυξη, όταν το ΑΕΠ είναι ανοδικό, θετικό – ενώ στην αντίθετη περίπτωση μιλάμε για ύφεση. 

Η αυτοκτονία του δολαρίου

Οι νέες κυρώσεις στο Ιράν επιταχύνουν την κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος, λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που προκαλούν οι Η.Π.Α. – ενώ η Γερμανία, με τη βοήθεια της Γαλλίας και της ΕΕ, προσπαθεί αφενός μεν να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπερδύναμη, αφετέρου να μετατραπεί στον τέταρτο ισχυρό πόλο του πλανήτη, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία.

«Αφού η Ευρώπη απέτυχε να αποτρέψει τον D. Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, παρά τη μετάβαση τόσο του κ. Macron όσο και της κυρίας Merkel στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν, η ένταση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ έχει κλιμακωθεί – ενώ σήμερα το πρωί η καγκελάριος είπε ότι, «η Ευρώπη δεν βασίζεται πλέον στις ΗΠΑ για να την προστατεύουν». 

Η άποψη της κυρίας Merkel για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. συμβαδίζει με την προηγούμενη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.C. Juncker, σύμφωνα με την οποία «η Ουάσιγκτον έχει χάσει την επιρροή της ως διεθνής παίκτης» – υποδηλώνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη (πηγή).

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη σημαίνει «υποθηκεύω τη χώρα μου για 99 χρόνια στους Γερμανούς για να δίνουν υποβρύχια στην Τουρκία να βυθίσει τα πλοία μου»

H εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων του ARD.

Η γερμανική αριστερά (die Linke) καυτηρίασε την είδηση προδικάζοντας ότι αυτά τα έξι υποβρύχια θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, δηλαδή δύο χωρών μελών της Ε.Ε. και του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η γερμανική βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης

Κάποια στιγμή, πιθανότατα με αφετηρία την Ιταλία που είναι σε θέση να εγκαταλείψει το ευρώ ή τις Η.Π.Α., εάν κατανοήσουν επιτέλους το γερμανικό κίνδυνο, η νομισματική ένωση θα διαλυθεί – συμπαρασύροντας ενδεχομένως ολόκληρη την ΕΕ.

«Ο σοσιαλδημοκράτης νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, πρότεινε έναν προϋπολογισμό με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: (α) την ονομαστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων, παρά το ότι οι υποδομές της χώρας καταρρέουν (β) τη μειωμένη αναλογία των αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ, (γ) τη δέσμευση κεφαλαίων για αναπτυξιακή βοήθεια στο 0,5% του ΑΕΠ και (δ) τη χαμηλότερη συνεισφορά στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από ότι είχε προτείνει προηγουμένως ο ίδιος.

Αντ. Φώσκολος : Η Κρήτη θα αλλάξει την Παγκόσμια Οικονομία

3-30 τρις κυβικά πόδια ο κάθε στόχος φυσικού αερίου

Η αναφορά του Προέδρου της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, όταν ανέφερε, ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. κυβικών ποδιών, δεν εννοούσε στο σύνολο της χώρας, αλλά ανά στόχο . Στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να συμπεριλάβει κανείς και το πολλά υποσχόμενο νοτιοδυτικό (ΝΔ) τμήμα της Κρήτης όπου υπάρχουν ήδη 16 κοιτάσματα-στόχοι . Αυτό είπε σήμερα στον 98.4 ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος .