MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο μαύρος κύκνος της Βραζιλίας

Oι φούσκες στον πλανήτη είναι τόσο πολλές, ώστε αρκεί μία μικρή σπίθα για να ξεσπάσει μία παγκόσμια πυρκαγιά, την οποία μάλλον δεν θα καταφέρουν αυτή τη φορά να σβήσουν οι κεντρικές τράπεζες, έχοντας ξοδέψει όλα τους τα όπλα στην προηγούμενη.

Διεθνή

Η Τουρκία αγωνίζεται να σταματήσει την πτώση της λίρας, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια παρά τις επερχόμενες εκλογές – με κίνδυνο να βυθιστεί στην ύφεση η οικονομία της, η οποία στηρίζεται σε ξύλινα πόδια, καθώς επίσης να αναγκασθεί να υπαχθεί στο ΔΝΤ. Προς στιγμή βέβαια αναπτύσσεται με ρυθμό 7,4% με τη βοήθεια των κατασκευών, της κατανάλωσης και του δανεισμού – όπου τα νοικοκυριά της έχουν επταπλασιάσει τα χρέη τους από το 2008. 

Οργή Τραμπ κατά Γερμανίας, ΕΕ, ΝΑΤΟ: Ως εδώ! Έχετε πλεονάσματα, σας πληρώνω το στρατό σας

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ένα μπαράζ από αναρτήσεις στο Twitter το πρωί της Δευτέρας, εκφράζοντας την οργή του έναντι ορισμένων από τους πιο στενούς εταίρους των ΗΠΑ στο NATO, στηλιτεύοντας ιδίως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας του. 

Τα εμφανώς οργισμένα μηνύματα του Τραμπ ακολουθούν τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, η οποία ανέδειξε τον διχασμό μεταξύ των ηγετών των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη. 

Η οικονομική κατοχή και αντίσταση

Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα ξένο προϊόν ή από ένα ξένο κατάστημα, διώχνουμε ένα παιδί μας στο εξωτερικό – όταν τα 500.000 που έχουν φύγει μέχρι σήμερα, κόστους εκπαίδευσης άνω των 100 δις €, μειώνουν το ΑΕΠ μας κατά 25 δις € ετησίως.

Άποψη 

Συνοψίζοντας δύο πρόσφατα σχόλια, όταν μία χώρα έχει παραχωρήσει τη νομοθετική της εξουσία μέσω των (παράνομων) μνημονίων και τον εισπρακτικό της μηχανισμό σε ξένους (υπουργείο οικονομικών, αρχή δημοσίων εσόδων, υπερταμείο κλπ.), διοικούμενη από κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά έξωθεν εντολές χωρίς δικό τους σχέδιο, ενώ δεν τηρείται καν το σύνταγμα της, τότε ασφαλώς είναι υπό «οικονομική κατοχή» και δεν δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της. 

Η σύνοδος κορυφής του Καναδά

Καμία χώρα από τους G7 δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, όσο η Γερμανία – οπότε αυτός είναι ο βασικός λόγος που συνηγορεί υπέρ των ελεύθερων συνόρων και της παγκοσμιοποίησης, κατηγορώντας τον αμερικανό πρόεδρο για αθέμιτο προστατευτισμό.

Επικαιρότητα 

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται πια να ανεχθούν τα πλεονάσματα των άλλων χωρών εις βάρος τους – γεγονός που τεκμηριώθηκε από τη σύνοδο των G7 στον Καναδά όπου ο πρόεδρος Trump, πιστός στις προεκλογικές του αναφορές, αρνήθηκε να δεσμευθεί για την μη υιοθέτηση προστατευτικών δασμών. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η βασική του υπόσχεση προς τους Αμερικανούς, με την οποία κέρδισε την εξουσία, ήταν η εξής: