MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

«Καζάν-καζάν» ή συνεκμετάλλευση, τα δικά τους δικά τους τα δικά μας μισά – μισά-Λ.Τζούμης

Μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και την παροχή βοήθειας από τη χώρα μας διατυπώθηκαν απόψεις περί εύρεσης τρόπου εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που ενδεχομένως υπάρχουν στο Αιγαίο ή στην Αν. Μεσόγειο.
 
Γράφει ο
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α
 
Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη το θέμα της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία δεν είναι ταμπού. Παρόμοιες απόψεις περί συνεκμετάλλευσης που θα προκύψει μέσα από μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν υιοθετηθεί και διατυπώνονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην Ελλάδα από μέρος του πολιτικού κόσμου, της ακαδημαϊκής ελίτ, ινστιτούτων, θεσμικών οργάνων, κ.λπ. Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η λύση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές είναι το «καζάν-καζάν» δηλ. θα μας δώσετε τα μισά από αυτά που σας ανήκουν ή δεν θα πάρετε τίποτα.
 

Ρωσία: Με ευθύνη των ΗΠΑ «παγώνει» η συνθήκη START – Το ρολόι της Αποκάλυψης κοντεύει «12», κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης

Kύριος στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλισθεί ότι θα συνεχίσει να τηρείται η πυρηνική ισορροπία με τις ΗΠΑ, διευκρίνισε όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
 
Στις 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, σε μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων START, τη μοναδική συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι αυτό το βήμα δεν σημαίνει μια πλήρη απόσυρση από τη συμφωνία και ότι η Ρωσία, για να επανέλθει στη συνθήκη, θα πρέπει να καταλάβει πώς αυτή θα λαμβάνει υπόψη της το συνδυασμένο οπλοστάσιο που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.