MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Το ισλαμικό κράτος της Σουηδίας

– της Σερένα Νομικού

Επικαιρότητα

Έρευνες τεκμηριώνουν πως τα βίαια εγκλήματα και οι βιασμοί, με δράστες κυρίως μετανάστες, έχουν αυξηθεί στη Σουηδία. Επίσης πως τα 99 από τα 112 άτομα που καταδικάστηκαν για ομαδικό βιασμό έχουν ξένο υπόβαθρο, ενώ οι περιπτώσεις ομαδικού βιασμού τετραπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Εάν διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ μίας άλλης εφημερίδας σχετικά με τους βιασμούς στη Σουηδία, κυριολεκτικά θα τρομοκρατηθεί, αφού αυτά που συμβαίνουν είναι κάτι περισσότερο από εφιαλτικά. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από έναν Σουηδό συγγραφέα, ο οποίος αναφέρει πως το επίπεδο εγκληματικότητας και βίας που αντιμετωπίζει η ήσυχη κάποτε αυτή χώρα, μοιάζει με έναν πόλεμο μικρής κλίμακας (βίντεο)

Τελικά ποιός κέρδισε;

Ετελείωσε και αυτό το εκλογικό πανηγύρι «με νίκες και θριάμβους» της δημοκρατίας, αυτής της γερασμένης αγελάδας που την έχουν αναδείξει οι κρατούντες σαν ιερή παρ’ ότι η δυσοσμία που αναδίδει δεν της προσδίδει κανενός είδους ιερότητα.

Αυτό το μέγα ψεύδος είναι που επιτρέπει στους πολιτικούς διαχειριστές των υποθέσεων της εξουσίας και της ευρύτερης κυριαρχίας να εναλλάσσονται και να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις ενώ τα δεσμά (αόρατα και ορατά) συνεχώς αυξάνονται για το πλήθος των «πολιτών» (αυτή είναι η ανασκευασμένη ονομασία που χρησιμοποιείται για όσους βρίσκονται υπό το καθεστώς της εκσυγχρονισμένης δουλείας).

Εκλογές τέλος, λοιπόν. Τώρα, αν κάποιος θελήσει να προβληματιστεί, έστω για λίγο, μπορεί να παρατηρήσει ορισμένα κτυπητά δεδομένα.

Δεν φταίει μόνο ο καιρός, φταίει κυρίως ο κακός μας ο καιρός: Μια χώρα που περιμένει το μοιραίο


Η Ελλάδα, οι πολιτικοί και οι κάτοικοί της μονίμως πέφτουν από τα… σύννεφα. Κάθε φορά εκπλήσσονται αλλά τελικά ξεχνάνε γρήγορα.

Μια χώρα ανοχύρωτη, με κατοίκους αμέριμνους με πολιτικούς αμετροεπείς που περιμένει κάθε φορά το μοιραίο.

Χωρίς καμία οργάνωση, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς καμία πρόβλεψη επαφίεται στον… Θεό της Ελλάδας που δυστυχώς, όλο και περισσότερο τον -τελευταίο καιρό- μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι μας… βαρέθηκε.

Όταν θρηνήσαμε τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Μάνδρα «ανακαλύψαμε» έκπληκτοι ως έθνος ότι στην Ελλάδα μπαζώνουν τα ρέματα ακόμη και οι ίδιοι οι δήμοι.

Η Deutsche bank στόχευε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και τελικά… συρρικνώνεται τι έχει συμβεί;

Κανένας χρηματοοικονομικός οργανισμός δεν έχει υποστεί τέτοιας κλίμακας ζημίες χρηματιστηριακά και δεν είχε συρρικνωθεί σε τέτοια βαθμό....όπως η Deutsche bank

Η Deutsche bank στόχευε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και τελικά… συρρικνώνεται τι έχει συμβεί;

Για δεκαετίες, η Deutsche Bank είχε μια φιλοδοξία: να ανταγωνιστεί τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street αναφέρει το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας παραιτείται από αυτή τη φιλοδοξία.

Κανένας χρηματοοικονομικός οργανισμός δεν έχει υποστεί τέτοιας κλίμακας ζημίες χρηματιστηριακά και δεν είχε συρρικνωθεί σε τέτοια βαθμό.

Ο εμπορικός πόλεμος διαλύει τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης

Οι εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο, στρέφονται σε μια τάση περιφερειοποίησης 

Από ένα γραφείο στην Τιχουάνα του Μεξικό, ο Roberto Durazo αξιοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις του παγκόσμιου εμπορίου, από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Η εταιρεία του, Ivemsa, βοηθά δεκάδες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους από την Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας στο Μεξικό πουλώντας εμπορεύματα στην εγχώρια αγορά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Λειτουργώντας στον κλάδο που είναι γνωστός ως «βιομηχανία καταφυγίων», επιχειρήσεις όπως η Ivemsa βοηθούν τις διεθνείς εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο Μεξικό χωρίς να διατηρούν νομική οντότητα.

Η Γαλλία δίνει φορο-χαστούκι στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ

Φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ενέκρινε η Γαλλία αψηφώντας τις απειλές για αντίποινα της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι το μέτρο βάζει αδίκως στο στόχαστρο αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο φόρος, με συντελεστή 3%, θα επιβληθεί σε πωλήσεις που παράγονται στη Γαλλία από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google και η Facebook.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι εταιρείες-μαμούθ που έχουν κεντρικά γραφεία έξω από την χώρα τους, πληρώνουν μικρό ή και καθόλου φόρο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την κίνηση -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς ως αντίποινα.

Πλησιάζει επικίνδυνα η επόμενη κρίση

Τα χρέη είχαν φτάσει στο ζενίθ το 1944 – στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Εύλογα συμπεραίνεται λοιπόν πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν δεν έχει κάποια «άγκυρα» όπως η σύνδεση των χρημάτων με τα ευγενή μέταλλα, οδηγείται στον κύκλο του διαβόλου – ο οποίος διακρίνεται από ανακάμψεις, από ξαφνικές καταρρεύσεις, από μαζικές επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων κοκ., χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα αποφυγής τους. Λογικά επομένως προβλέπεται το επόμενο κραχ, το οποίο όσο πιο πολύ αργεί, τόσο πιο καταστροφικό θα είναι – πόσο μάλλον όταν το παγκόσμιο χρέος σήμερα ευρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.