MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Bloomberg: Σε επίπεδο ρεκόρ, στα 43,2 δισ. λίρες, το έλλειμμα της Τουρκίας τον Απρίλιο

File Photo: Ανταλλακτήριο συναλλάγματος
στην Κωνσταντινούπολη. ΚΥΠΕ
Ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ιστορία της κατέγραψε τον Απρίλιο η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν και οι φορολογικές αναβολές μείωσαν τα κρατικά έσοδα. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κεντρική Κυβέρνηση της Τουρκίας παρουσίασε μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 43,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο, ελαφρώς πιο κάτω από το έλλειμμα ρεκόρ ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων λιρών που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. 

Το άκρον άωτο της κομματικής υποκρισίας

Tο κόμμα που οδήγησε την Ελλάδα χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο στο ΔΝΤ το 2010, ενώ μαζί με τη ΝΔ τη χρεοκόπησε το 2012 με ηγέτη του τον κ. Βενιζέλο, μετά την «πραξικοπηματική» αποπομπή του κ. Παπανδρέου, υποθηκεύοντας τη χώρα μαζί με τους Πολίτες της, καθώς επίσης παραδίδοντας την εθνική της κυριαρχία, έχει το θράσος σήμερα να ερωτήσει τη ΝΔ που στηρίζει σε όλα τα νομοσχέδια, εάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ – επιδιώκοντας προφανώς να ενοχοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του εγκλήματα όταν αυτό, με τη συνεργασία της ΝΔ, είχε προετοιμάσει το έδαφος πολλά χρόνια πριν, ενώ συνυπέγραψε το 3ο μνημόνιο που επέβαλε το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Ως εκ τούτου πρόκειται για το άκρον άωτο της υποκρισίας – όπου παραστατικά ο ένας ληστής ρωτάει τον άλλο, ενοχοποιώντας τον τρίτο, παρά το ότι όλοι μαζί ανήκαν στην ίδια «συμμορία» που διέπραξε το έγκλημα.

Δεύτερη η Ελλάδα στη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που αντιστοιχεί στο 36%, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, στο 40,8%. 

Τη 2η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ είχε η Ελλάδα το 2019, σύμφωνα με τη συγκριτική έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσιάζει στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ.