MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ο Erdogan επιτίθεται στο βασικό του εμπόδιο τον Haftar της Λιβύης και προκαλεί την Ελλάδα... αλλά η στρατηγική του λανθασμένη

H Τουρκική στρατηγική σε Λιβύη και Ελλάδα πρώτα άλμα και μετά σκεπτόμαστε τις συνέπειες του άλματος 

(upd5)Τις επεκτατικές αλλά και μεθοδικές κινήσεις του στη Μεσόγειο συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος κινείται σε δύο μέτωπα: αυτό της Λιβύης, όπου επιδιώκει να αποδυναμώσει και να εκθέσει τον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar και σε αυτό των θαλάσσιων ζωνών, στο οποίο θέλει να συνάψει συμφωνίες με χώρες της περιοχής έχοντας ως μοντέλο αυτό της Λιβύης με τον Fayez Al Sarraj. 

O Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Haftar την Κυριακή (26/1) ενώ δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν την τουρκική ηγεσία να σχεδιάζει την υπογραφή συμφωνίας με την Τυνησία, όπως με τη Λιβύη και να «εξαφανίσει» από τον χάρτη ελληνικά νησιά.

Η χώρα της ντροπής

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος, όπου η λαφυραγώγηση των όποιων λημμάτων κοινωνικού προϊόντος ή τοκογλυφικού δανεισμού από την εκάστοτε κυβερνώσα κομματική συντεχνία είναι αυτονόητη, απροκάλυπτη, ξεδιάντροπη. Στον ελλαδικό δημόσιο βίο το χάρισμα της διάγνωσης, η ικανότητα να διακρίνει και να εντοπίζει κανείς τις καταβολές και τα αίτια της ενδημικής ανοργανωσιάς, φυγοπονίας και κακομοιριάς, περιττεύει.

Διάγνωση στατιστικά εδραιωμένη
– του Χ. Γιανναρά

Στην άσκηση της ιατρικής και στην πράξη της πολιτικής η ξεχωριστή ικανότητα, το ταλέντο ή χάρισμα, αποκαλύπτεται στη διάγνωση: Στην ταχύτητα και ευστοχία εντοπισμού της αιτίας που γεννάει το νοσηρό σύμπτωμα. Ταχύτητα και ευστοχία προϋποθέτουν στέρεη γνώση, πλούσια εμπειρία, καθόλου προκατάληψη. Το ταλέντο της διάγνωσης τα εμπεριέχει αυτά και ταυτόχρονα, με τρόπο εκπληκτικό, τα ξεπερνάει: Ταλέντο είναι η εύστοχη και ταχύτατη αντιληπτικότητα, η γνώση και η εμπειρία συντονισμένες να λειτουργούν με τον αυτοματισμό της όρασης, σαν φωτισμός. Είναι δυσπροσδιόριστο χάρισμα και προσόν η διάγνωση, αλλά είναι αυτό που βεβαιώνει την έκπληξη ή και το θάμβος της ξαφνικής ανάδυσης ενός άγνωστου ώς χθες ταλέντου, τενίστα λ.χ. ή νεαρώτατου πιανίστα, στην κοινή αναγνώριση.

Ο ρόλος των ΜΚΟ

Η διαδικασία παροχής ασύλου μοιάζει με μια μεγάλη θεατρική παραγωγή. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει. Ένας πρόσφυγας πρέπει να υποδυθεί πως πάσχει από «προσφυγικό τραύμα» για τους θεατές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνουμε αυτό γιατί εκτός αν δε διδαχθεί πώς να το υποκριθεί, θα αποτύχει η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ξένη δημοσίευση
– του Αλέξανδρου Τσίγγου 

Λίγες μέρες πριν το ΓΕΣ, έδωσε σε δημοσιότητα, όλους τους χώρους εγκατάστασης προσφύγων και λαθρομεταναστών, ανά την Ελληνική επικράτεια. Τους δεκάδες που έχουν γίνει και αυτούς που ακολουθούν και είναι στο πρόγραμμα να γίνουν.