MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ο ύποπτος τετραγωνισμός του κύκλου

Η κυβέρνηση σήμερα, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, θεωρεί πως οι Έλληνες είναι τόσο ανόητοι, ώστε να μην καταλαβαίνουν πως μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων που ουσιαστικά «κατάφερε» να δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρεται η ιδιωτική περιουσία στο δημόσιο και από εκεί κυρίως στην πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη: στη Γερμανία. Σε ένα κράτος που χρησιμοποίησε το ευρώ (α) ως εργαλείο πλουτισμού του μέσω της απομύζησης των εταίρων του και (β) ως όπλο οικονομικής εισβολής και κατοχής χωρών όπως η Ελλάδα, με την εξαγορά των επιχειρήσεων τους σε εξευτελιστικές τιμές κοκ. Εκτός αυτού, μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων που ουσιαστικά είναι δημοσιονομικά, εκρέουν συνεχώς χρήματα στο εξωτερικό, για την πληρωμή των τόκων – οπότε η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παγίδα ρευστότητας. Όσον αφορά δε τις ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις € ή περί το 0,6% του ΑΕΠ που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη 2,8% ή ΑΕΠ 5,3 δις €, αρκεί να θυμίσουμε τους εσφαλμένους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, για να καταλάβουμε εάν η «υπόθεση εργασίας» της κυβέρνησης έχει λογική ή όχι – τονίζοντας πως η όποια αναιμική ανάπτυξη έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, οφειλόταν κυρίως στις ξένες επενδύσεις: δηλαδή, στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ο εχθρός των Ελλήνων και η εξέλιξη των πολέμων

Σύμφωνα με τον Clausewitz, ο πόλεμος ορίζεται ως μία πράξη βίας, προκειμένου να εξαναγκάσουμε τον αντίπαλο να εκτελέσει τη βούληση μας – να κάνει αυτά ακριβώς που του λέμε. Κατά τον ίδιο, χωρίς εχθρότητα δεν είναι δυνατός ο πόλεμος, ενώ η εχθρότητα πρέπει να έχει τόση ένταση, ώστε να μη διστάζει μπροστά στη χρήση της άκρας βίας – όπου η βία φτάνει στην ακραία της επίταση με τη θανάτωση του άλλου. Εν προκειμένω η «ωμή βία» έχει άμεση σχέση με τα χρόνια πολιτισμού μίας χώρας – οπότε είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη στη Γερμανία που αριθμεί λιγότερα, σε σχέση με τα 4.000 έτη της Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτά, ο καταναγκασμός της Ελλάδας από την Τρόικα να τηρεί τις εντολές της, είναι μία πράξη βίας – οπότε ισοδύναμη με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της. Με δεδομένο τώρα πως χωρίς εχθρότητα δεν είναι δυνατός ο πόλεμος, η Τρόικα (άρα η Γερμανία που ουσιαστικά την ελέγχει) είναι ασφαλώς εχθρική απέναντι στην Ελλάδα – αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ασκήσει βία. Εκτός αυτού, δεν διστάζει μπροστά στη χρήση της ακραίας βίας – κρίνοντας από το ότι αδιαφορεί για τις αυτοκτονίες, για τους θανάτους από το άγχος ή από την απουσία ιατρικής πρόληψης, για την εξαθλίωση των Ελλήνων κοκ.
Αρχείο 2017 – Για να μην ξεχνάμε

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

Αυτό που βιώνει η παγκόσμια παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ).