MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ερευνα του ΑΠΘ: Τα παράλογα της γραφειοκρατίας -Πώς ένα στυλό από 30 λεπτά φτάνει τα 70 ευρώ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μπορεί το κόστος ενός στυλό να φτάσει από τα 30 λεπτά σε 70 ευρώ με αυστηρή προσήλωση στο γράμμα του νόμου και απόλυτη διαφάνεια των διαδικασιών. Κι όμως, είναι ένα από τα ακραία, αλλά πραγματικά, παραδείγματα του πόσο κοστίζει η γραφειοκρατία

Καθημερινά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» χιλιάδες Πράξεις δημοσίων φορέων, οι οποίες αφορούν την έγκριση αιτημάτων πίστωσης μικρών χρηματικών ποσών για εξυπηρέτηση καθημερινών λειτουργικών αναγκών. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το διαχειριστικό κόστος διεκπεραίωσης του αιτήματος ξεπερνά τελικά κατά πολύ το αιτούμενο ποσό της δαπάνης. Παράλληλα, το ερώτημα «γιατί να χρειάζεται να συνεδριάσει ένα σώμα 40-50 ανθρώπων, όπως ένα δημοτικό συμβούλιο ή η σύγκλητος Πανεπιστημίου για να διαπιστώσει ότι κάποιος εκτυπωτής χρειάζεται μελάνι», μοιάζει ρητορικό, όμως οι προεκτάσεις της διαδικασίας φέρνουν τη συζήτηση σε καθαρά πρακτικό επίπεδο. 

Η οικογένεια Rothschild και ο ρόλος της στον καθορισμό της τιμής του χρυσού

H οικογένεια Rothschild «αναδύεται» από τις σκιές και επανεμφανίζεται στην αγορά του χρυσού - Ο Σεπτέμβριος του 2019 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την πρώτη φορά που καθορίστηκε η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο (London Gold Fixing), την περίφημη καθημερινή συνάντηση ενός μυστικού καρτέλ των τραπεζών από το 1919 για να καθορίσει τις τιμές αναφοράς χρυσού που χρησιμοποιούνται σε όλη τη διεθνή αγορά χρυσού, μια πρακτική που ακολουθείται και σήμερα από το διάδοχό της, LBMA Gold Price.

Οι τιμές αναφοράς του χρυσού στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την παγκόσμια αγορά χρυσού επειδή χρησιμοποιούνται ως πηγή αποτίμησης για τα πάντα, από συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων χρυσού ISDA με χρεωστικούς τίτλους ανταλλαγής συναλλάγματος (ETFs) που χρησιμοποιούνται από τους φυσικούς διανομείς χρυσού κατά την αγορά χρυσών ράβδων και χρυσών κερμάτων από εμπόρους και προμηθευτές.

Τραγική νοοτροπία στην αντιμετώπιση της Τουρκίας, που αποτυπώνεται στο μεταναστευτικό

Πριν λίγο διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με θέμα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργήσει η μαζική άφιξη μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με τις ευθείες εκβιαστικές απειλές του Ερντογάν ότι η χώρα του θα σταματήσει να εμποδίζει την ελεύθερη διέλευση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από το τουρκικό έδαφος προς την Ευρώπη.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΙΧΑ*

Μαζί με την είδηση διέρρευσε και η πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της ΕΕ, ζητώντας από την Κομισιόν να εκταμιεύσει στην Τουρκία τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού πρωτοκόλλου. Ταυτόχρονα, καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα.

Τα παράγωγα της απληστίας

Μπορεί επικοινωνιακά να έχει επικρατήσει η ανάδειξη των κόκκινων δανείων ως το μέγιστο ευρωπαϊκό τραπεζικό πρόβλημα θέλοντας να αναδειχθεί η διόγκωση της αθέτησης των υποχρεώσεων στις ‘κακές και σπάταλες’ χώρες του νότου, πλην όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική . Εάν ο προβολέας αφεθεί χωρίς παρεμβάσεις ωραιοποίησης να φωτίσει τα προβληματικά τμήματα των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών τότε θα διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα με τα τοξικά παράγωγα και την μόχλευση που τα έχει δημιουργήσει είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί . Έκρηξη για τις περισσότερες τράπεζες σημαίνει ταυτόχρονη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με τρομακτικές συνέπειες για όσες βρεθούν χωρίς κάλυψη. Το παράδειγμα της Deutsche bank δείχνει ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όσο και εάν ορισμένοι ευρωπαϊκοί παράγοντες επιμένουν να το προβάλλουν και να το διογκώνουν, σε σχέση με το πρόβλημα των τοξικών παραγώγων είναι παρωνυχίδα. Μπορεί επιμελώς να μην γίνεται λόγος για την υπερ-μόχλευση των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών όμως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να υπάρξει προσγείωση στην πραγματικότητα η οποία είναι δεδομένο ότι περνά μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Μπ. Παπαδημητρίου: Το νερό δυστυχώς είναι φθηνό

Κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων στη Βουλή την Τετάρτη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για τις τιμές του ύδατος, τονίζοντας πως είναι «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι Δήμοι ακόμη δεν κατόρθωσαν να βρουν μια πολιτική στο βασικό θέμα που είναι η τιμολόγηση.