MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ψηφιακό ευρώ + Τεχνητή νοημοσύνη = Εφιάλτης

Ακόμη και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της γνωστής BIS ή κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών, με έδρα την Ελβετία,  αποδέχθηκε πως τα CBDC θα έδιναν στις τράπεζες τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων όλων των ανθρώπων – καθώς επίσης την τεχνολογία για να τον επιβάλουν. Εκτός αυτού, το «The Economist» που δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για τη διασπορά θεωριών συνομωσίας, έχει ανακοινώσει ήδη τα σχέδια υιοθέτησης ψηφιακών νομισμάτων εκ μέρους των κυβερνήσεων – προειδοποιώντας ξεκάθαρα πως «θα μετατοπίσουν την εξουσία από τα άτομα στο κράτος». Αυτό άλλωστε είναι το βασικό σχέδιο της κυκλοφορίας των CBDC, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη – όπου όμως θα πρέπει να μην υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως είναι τα μετρητά χρήματα, ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα.
.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες χάνουν δραματικά τον πόλεμο ενάντια στον πληθωρισμό των τροφίμων

pixabay
Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν απλώς να ανεβαίνουν. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Πρώτα απ 'όλα, η ζήτηση για τρόφιμα είναι πολύ ανελαστική. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές ή χαμηλές είναι οι τιμές, ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται να φάει. Έτσι, ακόμα κι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστελνε τα επιτόκια στην στρατόσφαιρα, οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε στο σούπερ μάρκετ για να βρουν φαγητό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. 

Γιώργος Φίλης, Δύσκολες αλήθειες για την Ελληνική εξωτερική πολιτική διαχρονικά

Μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Δύο κυβερνήσεις με νέες εντολές και σημαντικές νίκες και το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα στα εθνικά θέματα.


Αυτό δεν είναι σαφές και οποιαδήποτε προεξόφληση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης, μιλάει για τις δύσκολες αλήθειες για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις διαχρονικά. Στο μικροσκόπιο του καθηγητή, Η Τουρκία, Η συμφωνία των Πρεσπών, Η υπόθεση Μπελέρη, Η στάση των Αμερικανών.

Ο Κύριος καθηγητής αναφέρεται σε δύο βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 5-10 χρόνια τονίζοντας ότι αυτά που αναφέρει δεν αποτελούν προσωπικές απόψεις αλλά υπάρχουν και αποδεδειγμένα παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν.