MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες χάνουν δραματικά τον πόλεμο ενάντια στον πληθωρισμό των τροφίμων

pixabay
Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν απλώς να ανεβαίνουν. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Πρώτα απ 'όλα, η ζήτηση για τρόφιμα είναι πολύ ανελαστική. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές ή χαμηλές είναι οι τιμές, ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται να φάει. Έτσι, ακόμα κι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστελνε τα επιτόκια στην στρατόσφαιρα, οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε στο σούπερ μάρκετ για να βρουν φαγητό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. 

Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα εφοδιασμού. Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, η παραγωγή τροφίμων παρεμποδίζεται σημαντικά με διάφορους τρόπους και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Απλώς δεν υπάρχει αρκετή τροφή για να ταΐσει τους πάντες στον πλανήτη, και οι προμήθειες μόνο α περιοριστούν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, αυτό θα ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως, παρόλο που τα υψηλότερα επιτόκια δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων, γνωρίζαμε πως θα επηρέαζαν δραματικά τις δυτικές οικονομίες με πολλούς άλλους τρόπους. Η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να στερεύει σε όλο τον δυτικό κόσμο, και όπως είπα τις προάλλες, η Ευρώπη έχει ήδη βυθιστεί σε ύφεση.

Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν σκάσει την παγκόσμια φούσκα των ακινήτων και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε εισέλθει σε αυτό που θα γίνει τελικά η μεγαλύτερη κρίση εμπορικών ακινήτων σε ολόκληρη την ιστορία μας.

Πέρα από όλα τα άλλα, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες τράπεζες παλεύουν τώρα να επιβιώσουν επειδή τα υψηλότερα επιτόκια έχουν δημιουργήσει γιγάντιες μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς τους.

Αφού είδαν όλη τη ζημιά που προκάλεσαν, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αποφάσισαν τελικά να «παύσουν» την εκστρατεία τους για αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη:

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve άφησαν το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας αμετάβλητο παρά τον πληθωρισμό που ξεπέρασε τον στόχο της για περισσότερα από δύο χρόνια, λέγοντας ότι η παύση θα της επιτρέψει να μετρήσει τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία.

Η Fed δήλωσε την Τετάρτη πως θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, το εύρος που καθόρισε στη συνεδρίαση του Μαΐου και το υψηλότερο από τη μείωση των επιτοκίων της Fed το καλοκαίρι του 2007. Την ίδια στιγμή, Η Fed σηματοδότησε ότι αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια ουλάχιστον άλλες δύο φορές φέτος.

Αν είχαν λογική, θα άρχιζαν να μειώνουν τα επιτόκια.

Αλλά αυτό μάλλον δε θα συμβεί για κάποιο διάστημα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα υψηλότερα ποσοστά έχουν συνθλίψει την οικονομική δραστηριότητα αρκετά ώστε ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού άρχισε να μειώνεται:

Συνολικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,9% τον Απρίλιο και υψηλό 40 ετών 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας.

Φυσικά, πρέπει να πάρετε αυτούς τους αριθμούς με λίγη επιφύλαξη.

Εάν ο πληθωρισμός εξακολουθούσε να υπολογίζεται όπως ήταν το 1980, θα εξακολουθούσε να είναι διψήφιος αυτήν την στιγμή.

Και όταν κοιτάξετε τον βασικό ΔΤΚ, «μετά βίας έχει υποχωρήσει» τον περασμένο χρόνο:

Και όταν εξετάζετε τον βασικό ΔΤΚ, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Στην πραγματικότητα, είναι εντελώς κακά.

Ο βασικός ΔΤΚ, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,3%.

Για να θέσουμε σε προοπτική αυτόν τον αριθμό, η βασική αύξηση του ΔΤΚ το Μάιο του 2022 ήταν 6%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του βασικού ΔΤΚ μετά βίας έχει υποχωρήσει.

Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Και αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ απλώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν:

Αλλά αυτό που αποκάλυψαν επίσης τα στοιχεία είναι ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά στοιχεία, οι τιμές των τροφίμων στο σπίτι αυξήθηκαν κατά 5,8% για το έτος που έληξε το Μάιο. Για τα τρόφιμα εκτός σπιτιού, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά 8,3%.

Για άλλη μια φορά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού έχει αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Εάν ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθούσε να υπολογίζεται όπως ήταν το 1980, αυτοί οι αριθμοί θα ήταν υψηλοί διψήφιοι.

Και ακόμα και με όλο το μασάζ που κάνουν στους αριθμούς αυτές τις μέρες, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων όπου οι επίσημοι αριθμοί που μας δόθηκαν δείχνουν στην πραγματικότητα διψήφιο πληθωρισμό σε ετήσια βάση:

Κατεψυγμένα λαχανικά (18,7%)

Κατεψυγμένα ποτά (15,8%)

Ψωμί (12,5%)

Λίπη και λάδια (11,8%)

Καραμέλα (11,6%)

Κέικ, μπισκότα και cupcakes (11%)

Βρεφικές τροφές και φόρμουλα (10.1)

Το κόστος ζωής έχει κλιμακωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι μισθοί μας, και αυτό ασκεί τεράστια οικονομική πίεση στις αμερικανικές οικογένειες.

Χάρη στο ταχέως αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ από ποτέ αναγκάζονται να βρουν μια «επιπλέον εργασία»:

Περίπου δύο στους πέντε ενήλικες στις Η.Π.Α. έχουν δεύτερη δουλειά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Bankrate σε 2.500 και πλέον ενήλικες, η οποία υποστηρίζει τα δεδομένα του LendingTree από νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα οποία οι παράλληλες εργασίες αυξήθηκαν κατά 13% τα τελευταία δύο χρόνια και πρόσφατα δεδομένα της Deloitte που βρήκαν περισσότερους millennials και Gen Zers προσθέτουν θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να χρειαστούν μια επιπλέον δουλειά: το 53% των Gen Zers και οι μισοί millennials έχουν μία, διαπιστώνει η Bankrate, σε σύγκριση με μόνο το 40% των Gen Xers και το 24% των baby boomers.

Είναι μια αντανάκλαση της κατάστασης της οικονομίας, η οποία έχει κάνει πολλούς Αμερικανούς -ακόμη και αυτούς που κερδίζουν εξαψήφια νούμερα- να αισθάνονται πως ζουν από μισθό σε μισθό. Στο τέλος της ημέρας, η δεύτερη μειωμένου ωραρίου εργασία έχει γίνει αναγκαιότητα για πολλούς που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τον ρυθμό του πληθωρισμού και προσπαθούν να σώσουν εν μέσω φόβων ύφεσης.

Και ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα έχει εκραγεί εντελώς τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, απλώς ελέγξτε τι συμβαίνει σε μια περιοχή της Οκλαχόμα:

Οι τράπεζες τροφίμων σε όλη την Πράσινη Χώρα βλέπουν μια άνοδο στον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Δύο ζητήματα παίζονται: είναι πιο ακριβό να τα βγάλεις πέρα ​​λόγω του πληθωρισμού και τα έκτακτα οφέλη του SNAP τελειώνουν.

Μόλις από τον Μάρτιο, η τράπεζα τροφίμων είπε πως υπήρξε αύξηση 50 τοις εκατό στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή:

Είτε στην Ισπανία, την Ουγγαρία ή την Ιταλία, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε σε ιστορική κορύφωση το Μάρτιο, αυξημένος κατά 19,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και υποχώρησε στο 12,5% το Μάιο. Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο προσπαθούν να βρουν λύσεις: η Ισπανία παραιτήθηκε από τον φόρο 5% στα τρόφιμα, η Γαλλία κατέληξε σε συμφωνία τιμολόγησης τριών μηνών με τα σούπερ μάρκετ και η Κροατία επέβαλε ελέγχους τιμών.

Όμως οι παρεμβάσεις δε φαίνονται επαρκείς και επηρεάζονται ακόμη και βασικά ή τυπικά προϊόντα. Στην Ιταλία, η τιμή των ζυμαρικών έχει αυξηθεί κατά 14% τον περασμένο χρόνο, διπλάσια από τον συνολικό πληθωρισμό, και τα τραπέζια της χώρας πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα για το υψηλότερο ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τις ελλείψεις σιταριού.

Σε όλο τον κόσμο, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς.

Και οι προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων το 2023 δεν είναι ελπιδοφόρες.

Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η αρχή αυτής της κρίσης. Στο τελευταίο μου βιβλίο ξοδεύω πολλά κεφάλαια περιγράφοντας λεπτομερώς μια σειρά από εφιαλτικές μακροπρόθεσμες τάσεις που πρόκειται να συντρίψουν απολύτως την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κατά τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι ηγέτες μας τώρα, ο παγκόσμιος λιμός είναι αναπόφευκτος.

Δεν είμαστε σε θέση να ταΐσουμε όλους στον κόσμο αυτήν την στιγμή, και οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων απλώς θα περιοριστούν.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν τις μακροπρόθεσμες τάσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς υποθέτουν ότι τα «χτυπήματα στο δρόμο» που αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή είναι απλώς προσωρινά και πως όλα θα πάνε «μια χαρά» μακροπρόθεσμα.

Μην είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου