MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η αλήθεια για την οικονομία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Ως συνέχεια του πρόσφατου άρθρου μου για την οικονομία και για το ενδεχόμενο ενός νέου παγκοσμίου κραχ προσπαθώ να εκτιμήσω τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις. Όμως, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις. Τα παραθέτω, ξεκινώντας από την ανεπαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας, ευελπιστώντας να προκύψει ισχυρός αντίλογος.


Τον Μάϊο, o ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 2,2% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 787 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ταυτοχρόνως, όμως, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 11,2% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα, άρα κεφάλαια για την χρηματοδότηση της οικονομίας υπάρχουν και μάλιστα πάμφθηνα αφού τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά. (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος)

“Η ιστορία της Ελλάδας, είναι ιστορία δανείων”! Ο Δρ Α.Κούκος για όσα δεν θέλουν να ξέρουμε

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι μια καλή ευκαιρία για μία ειλικρινή ανάγνωση της ιστορίας μας. Είναι βέβαιο ότι θα μάθουμε πολλά που δεν τα γνωρίζουμε καν, γιατί κάποιοι δεν θέλησαν να μας τα μάθουν. Όσοι μόνοι έψαξαν, διάβασαν και έμαθαν θα ακούσουν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Δρ. Ανδρέα Κούκο, Νομικό-Ιστορικό , Ιδρυτή και Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια που από το 2018 μετονομάστηκε σε Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. 
 

Πως η Τουρκία ακύρωσε το πλεονέκτημα Rafale – Η φωτό που εκθέτει τη Γαλλία

Βασικός λόγος που πολλοί στην Ελλάδα υποστηρίξαμε την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, ήταν το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν είναι άγνωστα στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Αυτό δίνει στην ελληνική αεροπορία πλεονέκτημα και φέρνει σε δύσκολη θέση τους Τούρκους χειριστές που δεν έχουν αντιμετωπίσει τα Rafale στο πεδίο. Όμως είναι έτσι, ή με ευθύνη της Γαλλίας ο εχθρός τελικά γνωρίζει τα μυστικά των Rafale, πριν καν τα αποκτήσουμε εμείς;


Την προηγούμενη εβδομάδα, γράφτηκαν πολλά σχετικά με την απόφαση του Κατάρ, να μετασταθμεύσει 36 αεροσκάφη του στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και Rafale. Αυτή η ενέργεια, ωστόσο, ακυρώνει τον πρωτεύοντα λόγο για τον οποίο η Ελλάδα απόκτησε τα Rafale. H αντίδραση των Γάλλων ήταν χλιαρή. Προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα. Τα πράγματα, όμως, είναι χειρότερα! Μας το δείχνει μία αποκαλυπτική φωτογραφία (την παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα) που κυκλοφόρησε σε κλειστές ομάδες στα social media: 
 

14% ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Της Λέττας Καλαμαρά


Ο πολιτικός αριβίστας που έλαβε τη λαϊκή εντολή το 2019 με την υπόσχεση για ανάπτυξη 4% ετησίως κατακρεούργησε την Ελλάδα με πρωτογενές έλλειμα 6,7% ή 11,1 δις ευρώ το 2020 και αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμα 7,1% ή 12,2 δισ. ευρώ το 2021. Η ομολογία του εθνικού εγκλήματος Μητσοτάκη έγινε από τους διορισμένους χωρίς λαϊκή ψήφο “πραιτωριανούς” του Σκέρτσο, Σκυλακάκη και τον εμπλεκόμενο στην προκλητικά ακόμη ανεξιχνίαστη από την ελληνική δικαιοσύνη υπόθεση Novartis Υπουργό “Ύφεσης” Γεωργιάδη. Ομολογία που οφείλεται αποκλειστικά στα βάρβαρα και αδικαιολόγητα μέτρα εγκλεισμού που επέβαλε σκοπίμως ο ανθέλληνας Μητσοτάκης στο λαό και την οικονομία το 2020-’21, κατ’εντολή των Γερμανών κατακτητών και της κ. Μέρκελ.

ΣΚΑΙ & ΣΤΑΡ: Στου κουφού την πόρτα…

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα επιδεικνύουν μια ξεχωριστή «ευαισθησία» στο σίγουρο κέρδος, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουν κάποιους «συμβιβασμούς».


Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως π.χ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΣΤΑΡ, συμφερόντων διάσημων ιδιοκτητών: Οικογένεια Αλαφούζου ο ΣΚΑΙ και οικογένεια Βαρδινογιάννη το ΣΤΑΡ.

Η οικογένεια Αλαφούζου έχει πολύ αποδοτικές συνεργασίες με Τούρκους παραγωγούς γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερα και σίγουρα κέρδη. Το κόστος παραγωγής μιας ελληνικής τηλεοπτικής σειράς ή ενός ελληνικής παραγωγής τηλε-παιχνιδιού είναι πολύ μεγαλύτερο από τις τιμές που προσφέρουν οι Τούρκοι «συνεργάτες».

Από τις 6 Ιουλίου 2021 ο ΣΚΑΙ επανέρχεται (βραδινή ζώνη) με δίωρη προβολή της «ξαναζεσταμένης» σειράς «Ο Γιατρός» στην αλα-τούρκα εκδοχή της.