MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ασύμμετρες διεθνείς εξελίξεις

Το μέλλον της Ιταλίας είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό της Μ. Βρετανίας – ενώ στο χειρότερο σενάριο τα δύο εν λόγω κράτη θα αποχωρούσαν μαζί από την ΕΕ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία που ευρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού.

Άποψη

Η στατική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο θλιβερή και απογοητευτική, ώστε να μην ενδιαφέρεται σχεδόν κανένας για αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο – από τα οποία εξαρτάται βέβαια η δυναμική κατάσταση της οικονομίας μας, η οποία είναι μεταξύ άλλων συνδεδεμένη με τις εξελίξεις σε άλλα κράτη.

Ο στραγγαλισμός της μεσαίας τάξης

Η μεσαία τάξη έχει τις εξής τρεις επιλογές: (α) είτε να συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα μερίδιο στον πλούτο που συρρικνώνεται συνεχώς, σε ένα διαφθαρμένο σύστημα, (β) είτε να αποχωρήσει (μεταναστεύσει), αναζητώντας αλλού την τύχη της, (γ) είτε να διολισθήσει στην κατώτερη τάξη που έχει τις προϋποθέσεις για τα πλήρη κοινωνικά επιδόματα του κράτους προνοίας.
«Η βία δεν είναι το ίδιο με τη δύναμη και την εξουσία. Εάν η βία αποτύχει να πείσει, τότε η εξουσία «εξατμίζεται»…… Νομίζαμε ανόητα πως αποτελούσαμε τη μεσαία τάξη, έως ότου ανακαλύψαμε πως δεν είμαστε τίποτα άλλο, από θλιβερά φορολογικά υποζύγια και σκλάβοι χρέους – έχοντας μετατραπεί σε τέτοιους μέσω της κρατικής βίας, την οποία μας επέβαλλαν οι ελίτ και οι αγορές. Τότε, επειδή δεν είχαμε τίποτα άλλο πλέον να χάσουμε, εξεγερθήκαμε – αποδεικνύοντας πως πράγματι η βία που αποτυχαίνει λειτουργεί εις βάρος της εξουσίας» (C.Hugh–Smith).

Περισσότερα από 800 δις ευρώ θα εισπράξει το Υπερταμείο από την υφαρπαγή της ελληνικής δημόσιας περιουσίας

Θεόδωρος Κατσανέβας

Περισσότερα από 800 δις ευρώ προγραμματίζεται να εισπράξει το Υπερταμείο υπό τον έλεγχο των δανειστών (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσία) στη διάρκεια των επόμενων 35 χρόνων της λειτουργίας του από την εκμετάλλευση-υφαρπαγή του συνόλου της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από την απόφαση του Eurogroup της 17/7/2017, με την οποία οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας ανέρχονται σε 15%-20% του ΑΕΠ ετησίως, ποσά δηλ. της τάξης των 26-37 δις. 

Αν και υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια για το όλο θέμα, στα ποσά αυτά υποθέτουμε ότι περιλαμβάνεται και το πλεόνασμα του 3,5% του προϋπολογισμού ( 2,5% μετά το 2022).