MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Προσεχώς 50.000 λουκέτα με κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ / ΕΣΕΕ

Για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς

Δύσκολη η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά για εργαζομένους και επιχειρήσεις λόγω της κρίσης του κοροναϊού, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για επερχόμενη επιδημία λουκέτων το επόμενο διάστημα εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση. Ήδη σε κίνδυνο να βάλει λουκέτο βρίσκεται η μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον κλάδο της εστίασης να βρίσκεται στα πρόθυρα αναγκαστικής στάσης πληρωμών αν δεν ληφθούν νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. 

Το ΝΑΤΟ και εμείς

A NATO flag at the Iver Huitfeldt-class frigate HDMS Niels Juel
(F363) of NATO's Standing Maritime Group One (SNMG1)
in Riga, Latvia, 29 March 2018. The Standing NATO
Maritime Group One (SNMG1) conducts several
days of naval exercises in the Baltic Sea this week.
EPA/Toms Kalnins
Στις 20 Ιουλίου του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, επικαλούμενη την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δυνάμεως και με πρόσχημα το πραξικόπημα ελληνικών μονάδων εναντίον του νόμιμου προέδρου της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η απόβαση (επιχείρηση «Αττίλας Ι») έγινε εύκολα και χωρίς σοβαρή αντίσταση, αφού οι ακτογραμμές της Κερύνειας και της Καρπασίας ήταν αφύλακτες. Τα ελληνικά στρατεύματα στην Κύπρο ελέγχονταν από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα, και αυτή είχε αποσύρει τις ελληνικές μονάδες από την ακτή και τις είχε μετακινήσει στη Λευκωσία. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μία γενική επιστράτευση – φιάσκο, ενώ η χούντα αδρανοποίησε και μάλιστα παρεμπόδισε την παρέμβαση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο. 

Ι.Μάζης: Ο Ερντογάν προετοιμάζει τον λαό του για σύγκρουση με την Ελλάδα

Τι ανέφερε για την παραίτηση Διακόπουλου

Στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και για την έκτακτη είδηση της παραίτησης του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης.

Για την παραίτηση Διακόπουλου

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση παραίτησης του κ. Διακόπουλου, ο κ. Μάζης είπε πως γενικώς πρόκειται για έναν πολύ καλό αξιωματικό με λαμπρές σπουδές που βρέθηκε σε μια ατυχή στιγμή.

Γιατί αποτυγχάνει η Ελλάδα να πείσει την ΕΕ να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, που ανακαλύπτει κοιτάσματα και δημιουργεί ναυτικές βάσεις;

Η προσφυγή της Ελλάδος στην Χάγη όπως διατείνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και να εξέλθει στρατηγικά, διπλωματικά, εδαφικά ζημιωμένη 

Ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει γιατί η Ελλάδα που βάλλεται ως μέλος της ΕΕ από την προκλητική Τουρκία δεν έχει καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να πάρει πραγματικά μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις ουσίας όχι μόνο γενικόλογες λεκτικές αναφορές ανούσιας παρέμβασης.

Επίσης σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη ερευνητικό σκάφος όπως το τουρκικό Oruc Reis θα μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που ως γνωστό υπερβαίνει τα χωρικά ύδατα και καλύπτει την αποκλειστική οικονομική ζώνη και δεν θα υπήρχε αντίδραση;

Η Ελλάδα προσπαθεί με τακτικούς ελιγμούς όπως με την Αίγυπτο ή ακόμη και με το Ισραήλ και την Γαλλία να διαμορφώσει την στρατηγική της ποντάροντας σε βοήθεια τρίτων όχι προτάσσοντας τα ίδια μέσα ώστε να αποδείξει και επιδείξει πυγμή απέναντι στους τούρκους που είναι συστηματικοί παραβάτες. 

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βγει στην θάλασσα και παραβιάζοντας ή μη ύδατα και υφαλοκρηπίδα άλλων χωρών να αποκτήσει πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα είτε της Ανατολικής Μεσογείου, είτε της Μαύρης Θάλασσας.