MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Η Τουρκία αντιμετωπίζεται μόνο με αντιστροφή του στρατηγικού εξαναγκασμού

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, πλέον πρέπει να εκθέσουμε το όραμά της ως ενοποιητικό πλαίσιο στις διεκδικήσεις της και να δράσουμε άμεσα. Η Τουρκία έδειξε μέχρι σήμερα, ότι μπορεί να ενισχύσει τη θέση της επιδεικνύοντας υπερβολικά τις δικές της στρατιωτικές επιλογές. Ότι η ικανότητα της με συνεχείς απειλές με υπερπτήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις, είναι πιο χρήσιμη πρακτική από την ικανότητα της να αντισταθεί σε μια στρατιωτική επίθεση και ότι τα αβέβαια αντίποινα όπως το casus belli, για την επέκταση της χωρικής θαλάσσιας ζώνης στα 12νμ, είναι πιο αξιόπιστα και πιο αποτελεσματικά από κάποια ενεργά αντίποινα. Αυτές οι γνώσεις έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μεγάλη σημασία και η μέχρι τώρα κατευναστική μας πολιτική ή οι προσπάθειες αποφυγής πολέμου από μέρους μας, δεν έχουν αποδώσει. Ποιες θα πρέπει να είναι, από εδώ και πέρα, οι στρατηγικές δεσμεύσεις μας σε ένα ευρύ φάσμα φαινομένων, από τις ανταγωνιστικές στρατηγικές των επιχειρήσεων έως την ανάθεση της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης για ενεργή στρατιωτική αντίδραση επίδειξης στρατιωτικής ισχύος. 

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη : ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ – ΑΛΛΑ ΠΩΣ ;;;;;

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 10.05.2020

Ως Ελληνίδα, μου αρέσει να βαυκαλίζομαι με τη σκέψη ότι η αισιοδοξία της Κυβέρνησής μας, αλλά σε κάποιο βαθμό και της ΕΕ, θα αποδειχθεί, τελικώς, σωστή, και όλοι εμείς οι υπόλοιποι απαισιόδοξοι, θα γιορτάσουμε, ακριβώς γιατί πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας.

ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ – ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ!

Την εβδομάδα 4 έως και 8 Μαΐου 2020 εκατό περίπου διαφορετικές εταιρίες, «χρηματοδότησαν» με την διαφημιστική τους δαπάνη τουρκικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με ένα σύνολο 380 περίπου διαφημιστικών μηνυμάτων!

Είναι εν τούτοις πολύ πιθανό, πολλές εταιρίες που διαφημίστηκαν με λίγα μηνύματα την εβδομάδα 4-8 Μαΐου 2020, να μην γνώριζαν καν ότι διαφημίζονται σε τουρκοσειρές, αφού συνήθως αγοράζουν από τα κανάλια χρόνο σε ζώνες ακροαματικότητας και όχι σε συγκεκριμένες εκπομπές. Τώρα όμως που ανακαλύπτουν την διαφημιστική τους παρουσία σε τουρκικές σειρές μέσα από το εβδομαδιαίο «Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών στην Ελληνική TV» επιβάλλεται να ζητήσουν να μην προβάλλεται η διαφήμιση τους κατά την διάρκεια μετάδοσης τουρκικών σειρών. 

Ellinika Hoaxes: Το μεγάλο… fake news της ενημέρωσης!

Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρία που έχει αναλάβει με αδιαφανείς διαδικασίες ρόλο λογοκριτή, ακυρώνοντας ακόμη και πραγματικές ειδήσεις 

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ellinika Hoaxes, που διασταυρώνουν την εγκυρότητα των ειδήσεων για λογαριασμό του κολοσσού facebook (fact-checkers), ισχυρίζονται πως η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 2013 και ήταν «η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου ειδήσεων». Ο ισχυρισμός τους αυτός όμως είναι στην πραγματικότητα fake news, καθώς δεν επρόκειτο για την ίδρυση μιας εταιρίας ή για κάποια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά για τη δημιουργία ενός απλού blog. Μάλιστα, μέχρι το 2017 δεν είχαν καν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

Απόρρητα κονδύλια και μυστικές αναθέσεις! Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν μόνο για τους μετανάστες

Λεφτά υπάρχουν για τους μετανάστες, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης δεν διστάζει, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων στην προσπάθεια του -που δεν έχει αποδώσει καρπούς έως τώρα- να λύσει το γιγαντώμενο μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», την ώρα που οι Έλληνες αγωνιούν, αφενός για την υγεία και την εργασία τους, και αφετέρου για τον υβριδικό πόλεμο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, έφερε στη Βουλή και ψήφισε στο άψε σβήσε, νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει ποσά εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τα οποία και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.