MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψε η ιταλική ΕΝΙ στην Αίγυπτο! Όλοι βρίσκουν εκτός…

Νέα μεγάλη ανακάλυψη κοιτάσματος από την Αίγυπτο του στρατάρχη νυν προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνεργασία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENI, οδηγεί σε δυο συμπεράσματα. Αφενός αυξάνεται συνεχώς ο όγκος του φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της κατασκευής αγωγού όπως ο EastMed και αφετέρου ότι όλοι πλέον έχουν χειροπιαστές ανακαλύψεις απολήψιμων αποθεμάτων, πλην ενός…


Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ιταλικής ENI, σε συνεργασία με τη γνωστή BP ανακάλυψαν σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή “Great Nooros Area” στο δέλτα του Νείλου. Το κοίτασμα βρίσκεται σε πολύ μικρό βάθος και μόλις 5 χιλιόμετρα από την ακτή.

Ο χρόνος του Ερντογάν τελειώνει… στον πάτο λίρα και οικονομία

Άλλο ένα ψυχολογικό όριο έσπασε το τουρκικό νόμισμα στην κατρακύλα του προς τα κάτω – Παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση της πτώσης του, η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό με καταλύτη την υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τη Moody’s. Σε νέο χαμηλό υποχωρεί αυτή την ώρα η ισοτιμία του τουρκικού νομίαμστος, καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να υποστηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος να μην επιδεινωθεί πέρα του 7,5 δεν πέτυχαν.


Καταλυτική για τη νέα υποχώρηση της λίρας ήταν η υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τον οίκο Moody’s αλλά και οι προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης για αυξηση του ρίσκου «κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών» (κωδική λέξη για χρεοστάσια) αλλά και αυξεμένη πιθανότητα επιβολής capital controls.