MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψε η ιταλική ΕΝΙ στην Αίγυπτο! Όλοι βρίσκουν εκτός…

Νέα μεγάλη ανακάλυψη κοιτάσματος από την Αίγυπτο του στρατάρχη νυν προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνεργασία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENI, οδηγεί σε δυο συμπεράσματα. Αφενός αυξάνεται συνεχώς ο όγκος του φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της κατασκευής αγωγού όπως ο EastMed και αφετέρου ότι όλοι πλέον έχουν χειροπιαστές ανακαλύψεις απολήψιμων αποθεμάτων, πλην ενός…


Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ιταλικής ENI, σε συνεργασία με τη γνωστή BP ανακάλυψαν σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή “Great Nooros Area” στο δέλτα του Νείλου. Το κοίτασμα βρίσκεται σε πολύ μικρό βάθος και μόλις 5 χιλιόμετρα από την ακτή.

Η δε εκτίμηση για την περιεκτικότητα του κοιτάσματος είναι ότι ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Πλέον, ο ευχάριστος “πονοκέφαλος” επικεντρώνεται στη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη και αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Η Αίγυπτος συνεργάζεται όμως και με την αμερικανική Chevron που προσφάτως εμφανίστηκε δυναμικά στην περιοχή εξαγοράζοντας την Noble Energy που έκανε τις πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, την ολλανδο-βρετανική SHELL και τον όμιλο Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι τρεις κολοσσοί συμμετείχαν στον νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τη διενέργεια ερευνών σε “οικόπεδα” στην Ερυθρά θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ήταν ο μεγαλύτερος γύρος αδειοδοτήσεων και έγιναν συνολικά 12 παραχωρήσεις.

Η Αίγυπτος, το πολυπληθέστερο κράτος του αραβικού κόσμου αλλά με προβληματική οικονομία που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ), έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος ZOHR από την ENI το 2016.

Η Αίγυπτος, πέραν της κάλυψης των πολύ μεγάλων ενεργειακών της αναγκών, φιλοδοξεί να καταστεί εξαγωγέας υδρογονανθράκων, κυρίως με προορισμό την Ευρώπη.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου