MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Β. Μωυσή. North fm

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Β. Μωυσή. Απολογισμός της Διάσκεψης του Βερολίνου. North fm

21 Ιανουαρίου 2020

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία

Το δημογραφικό αφανίζει την Ελλάδα, αλλά το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί

Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος*

Το άρθρο αυτό το έγραψα με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε αυτή την εβδομάδα γύρω από μια αφίσα η οποία αναφερόταν στο θέμα των αμβλώσεων. Την αφίσα αυτή θέλησε να προβάλει στους χώρους του Μετρό της Αθήνας ως πληρωμένη διαφήμιση ένας σύλλογος πολυτέκνων. Μετά από αντιδράσεις ορισμένων όμως, η αφίσα αποσύρθηκε με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών.

Προτού αναφερθώ σε οτιδήποτε άλλο, θέλω να τονίσω ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου ποτέ δεν αναφέρθηκα στο θέμα των αμβλώσεων. Οι λόγοι που το απέφυγα αυτό είναι δύο: Ο πρώτος είναι ότι θεώρησα πως οι αμβλώσεις είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά αίτιο, αφού στην πράξη αποτελούν έκφανση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν ήθελα να ηθικολογήσω. Θεωρώ ότι μια κοινωνία πρέπει ελεύθερα να κάνει τις επιλογές της και όχι με πειθαναγκασμούς ή αφορισμούς. Πρέπει η ίδια να καταλάβει γιατί πρέπει να γεννά παιδιά, είτε για λόγους οφέλους είτε για λόγους αυτοπραγμάτωσης. 

Καλεντερίδης : Η Τουρκία πάει για πολλαπλασιασμό στην Αν. Μεσόγειο – Λιβύη, αλλά μπορεί να της βγει διαίρεση…

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τον Φαγέζ Αλ Σαράζ, πρόεδρο της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής και κατά κοινή ομολογία θεωρείται αχυράνθρωπος της Άγκυρας. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εσωτερικών, Φετχί Μπάσαγα, ο οποίος είναι επίσης τουρκικής καταγωγής. 

Η συμφωνία αυτή θεωρείται μεγάλη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας, αφού, έστω και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, δήλωσε στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα, ποια είναι κατά την άποψή της η δική της υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όχι μόνο στην περιοχή-φέτα που είναι χαραγμένη στον σχετικό χάρτη, αλλά σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο. Όσον αφορά το τμήμα που κείται ανατολικά της «φέτας», εκεί η Τουρκία προέβη σε μονομερή οριοθέτηση με την Αίγυπτο, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής.