MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Κώστας Γρίβας, Αργά ή γρήγορα οδεύουμε σε μια πυρηνική κρίση. Υποχωρεί η Ευρώπη στο διεθνές σύστημα

Για τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο με μοχλό την Ουκρανική κρίση, έστω και χαλαρά στρατόπεδα μιλάει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας. Ο Κός Γρίβας μιλάει για τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα και μάλιστα αλλαγές που πιθανόν θα φέρουν την Ευρώπη σε δεύτερο πλάνο 
 
Η Ρωσία πλέον, μετά και τα τελευταία γεγονότα, έχει μετακινηθεί προς την προς την Ασία. Μία πολύ ισχυρή τάση μέσα στο στο Ρωσικό σύστημα εξουσίας και ξεκινήσει με τον Γεβγκένι Πριμακόφ ήδη από τη δεκαετία του 90 και τώρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
 

Φίλης Γ.: Η πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι τύπου Καραμπάχ ή ISIS

O κ. Φίλης στάθηκε κυρίως στα εξοπλιστικά προγράμματα της πολεμικής αεροπορίας, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά "Το θέμα είναι να πάρουμε εμείς κεφάλι, γιατί αν πάρουμε στον αεροπορικό τομέα κεφάλι, το βλέπετε πλέον και στην Ουκρανία, είναι πάρα πολύ σημαντική η αεροπορική υπεροχή για το τι θα συμβεί στο έδαφος και επειδή η πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι ούτε σαν Καραμπάχ, ούτε σαν να μιλάμε με τον ISIS, αλλά θα είναι περίπου sαν αυτό το οποίο αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς και Ουκρανοί με τους Ρώσους. Αποδεικνύεται ότι πρέπει να είσαι κυρίαρχος των αιθέρων. Είναι ξεκάθαρο αυτό και πολλά μπορούν να γίνουν".
 

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ:Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Σουηδία, ο έτερος «επιτήδειος ουδέτερος» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com


Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση υποβολής αιτήματος για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ, με την σουηδή υπουργό εξωτερικών Αν Λίντε να υπογράφει την επομένη πανηγυρικά μπροστά στις κάμερες το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (www.naftemporiki.gr 17/5/2022).

Αποκάλυψη Bloomberg το μπλόκο Τουρκίας σε ΝΑΤΟ: Αυτά ζητάει ως ανταλλάγματα

Καθώς η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Bloomberg μίλησε σε τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για το τι επιδιώκει η κυβέρνησή τους να επιτύχει με τα υψηλά διακυβεύματα.


Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια για τις εσωτερικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις και όλοι έδωσαν σε γενικές γραμμές παρόμοιες εκτιμήσεις.

To Bloomberg αποκαλύπτει τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και τι ανταλλάγματα επιδιώκει να κερδίσει: