MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Άρθρο κόλαφος Bolton (πρώην συμβούλου ασφαλείας ΗΠΑ): O Erdogan είναι ένας προδότης, πετάξτε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ

Tους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ εξέθεσε ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, με άρθρο του στη Wall Street Journal στις 18 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, «Με τον Recep Tayyip Erdogan στο τιμόνι, η Τουρκία είναι και πάλι «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». 

Η συμπεριφορά του κ. Erdogan είναι σταθερά διχαστική και επικίνδυνη.

Οι πολιτικές του είναι εξίσου επικίνδυνες: από την ανατροπή βασικών στοιχείων του μετα-οθωμανικού κοσμικού συντάγματος της Τουρκίας έως τους τριγμούς που προκάλεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομική της σταθερότητα. 

Η Τουρκία είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά δεν ενεργεί σαν σύμμαχος, λέει ο Bolton.

Δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια για να καλύψουν τις τρύπες που άφησαν στα δημόσια ταμεία!

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με επιτόκιο που άγγιξε το 4,3%! 

Τεράστια ζήτηση σημείωσε το νέο 10ετές ομόλογο το οποίο εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 21,9 δισ. ευρώ. Και πως να μην υπάρχει ενδιαφέρον άλλωστε, καθώς το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα – κοντά στα 4,3%. Πρόκειται για ένα πανάκριβο επιτόκιο που θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, όμως, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τις αγορές, που πολύ δύσκολα θα βρουν τέτοια επιτόκια σε άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης. 
 
Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει όλα τα μυθεύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την δήθεν επιτυχία της στον τομέα της οικονομίας. Τα δίδυμα ελλείμματα, το ιλιγγιώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και φυσικά το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις, έχουν αδειάσει τα δημόσια ταμεία και τώρα σπεύδουμε να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές με δυσβάσταχτο χρέος και τοκογλυφικά επιτόκια για να καλυφθούν τα κυβερνητικά εγκλήματα…