MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Η «Επιχείρηση μασάζ» για να δεχτεί η κοινή γνώμη τις «υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε!

Η «επιχείρηση μασάζ» της ελληνικής κοινής γνώμης για να δεχτεί τις «υποχωρήσεις» που ανακοίνωσε χθες βράδυ σε ευνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός ,ξεκίνησε. Ακούσαμε ήδη ότι αποτελεί μεγάλη υποχώρηση του Ερντογάν πως δεν θα χρησιμοποιεί τα F-16 του στο Αιγαίο και στην Κύπρο!!!
 
Ποιες θα είναι οι «μικρές υποχωρήσεις» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Προς το παρόν υπάρχει …ασάφεια. Ακούστηκε βεβαίως η γνωστή θέση περί του «ελληνικού παράδοξου» της διαφοράς των 4 ναυτικών μιλίων μεταξύ του εναέριου χώρου μας και των χωρικών υδάτων. 10 στον αέρα και 6 στη θάλασσα! Χρόνια τώρα το ακούμε χωρίς κανένας ποτέ να λέει ότι αυτή η διαφορά έχει να κάνει και με την αεράμυνα της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει κάθε μέρα συγκεκριμένη αεροπορική απειλή,που μπορεί κάποια στιγμή να λάβει και τη μορφή μαζικής «αεροπορικής επίθεσης».
 

Τρία χρόνια κρίσεων δημιούργησαν 165 εκατομμύρια νέους φτωχούς

Περίπου 3,3 δισ. ζουν σε κράτη που δαπανούν περισσότερα για την κάλυψη τόκων του χρέους τους παρά για την παιδεία ή την υγεία.
 
Οι πρόσφατες κρίσεις, από την πανδημία του νέου κορονοϊού ως την απογείωση του κόστους ζωής, είχαν αποτέλεσμα 165 εκατομμύρια άνθρωποι να βυθιστούν στη φτώχεια από το 2020, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απευθύνει έκκληση να αποφασιστεί «παύση» στην αποπληρωμή των κρατικών χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιστραφεί η τάση.
 
Εξαιτίας του σωρευτικού αντίκτυπου των οικονομικών σοκ, 75 εκατομμύρια άνθρωποι διολίσθησαν στην ακραία φτώχεια (εισόδημα κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα) μεταξύ του 2020 και του 2023, ενώ άλλοι 90 εκατ. άνθρωποι πλέον βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 3,65 δολάρια την ημέρα, κατά τους υπολογισμούς του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (PNUD, UNDP στα αγγλικά).