MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ελλάδα-Τουρκία , στο Γεωπολιτικό Πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου

-Πως διαμορφώνεται το σκηνικό έντασης από την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με το δίπολο – πρόκληση για «διάλογο» στην Αθήνας και νέα ερευνητική εισβολή με το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

- Ο ρόλος των Navtex και η σημασία τους στο γεωπολιτικό πάζλ της περιοχής, οι επιδιώξεις της Τουρκίας και τα μεγάλα ερωτήματα για την στάση της Ελλάδας στις εξελίξεις

- Τα σημεία «κλειδιά» στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και η Κρήτη

- Τι φανερώνει το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο και πως μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Λιβύη 

“Δεν είναι μία ακόμη κρίση με την Τουρκία, κινδυνεύει ο Ελληνισμός”! Κώστας Λουκόπουλος

Με λόγο καθαρό ο Αντιστράτηγος ε.α και στρατηγικός αναλυτής μιλά στο Militaire για την ελληνοτουρκική κρίση που εξελίσσεται και προειδοποιεί: “Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κινδυνεύει ο Ελληνισμός. Εκτός αν αποδεχτούμε ότι θα γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας”.

Ο κ.Λουκόπουλος μιλά για την αναδίπλωση του Ερντογάν η οποία επί της ουσίας είναι ένα τελεσίγραφο! Το δίλημμα που έθεσε περί “εξόδου στο πεδίο ή διαπραγμάτευσης” σε συνδυασμό με το “μηνιαίο πάγωμα” της παράνομης Navtex στο Καστελόριζο, είναι όντως τελεσίγραφο. Μιλά για τον “διάλογο” ,τον ρόλο της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά και τα όσα παράδοξα συμβαίνουν στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.

Διαπραγμάτευση για μοιρασιά της ελληνικής ΑΟΖ – Μαζί με τη Μέρκελ και ο Τραμπ

Καρυώτης Θεόδωρος

Ο μεγάλος μου δάσκαλος Ανδρέας Παπανδρέου μου είχε πει κάποτε «να διαβάζεις πάντα τις υποσημειώσεις των Αμερικανών στα κείμενά τους». Τον θυμήθηκα, διαβάζοντας ένα κείμενο που δεν μπορώ να δημοσιεύσω. Αλλά ζώντας στην Ουάσιγκτον για σχεδόν μισό αιώνα, διαισθάνομαι ότι οι Αμερικανοί ζεσταίνουν τις μηχανές τους, για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συνεννόηση του Τραμπ με την Μέρκελ, αλλά γνωρίζω ότι και οι δυο επιθυμούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η ελληνική λέξη "διάλογος" έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη από αρχαιοτάτων χρόνων και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές παγκόσμιες διαφορές. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ετοιμάζεται για να αρχίσει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Χάγη δεν μπορεί να λύσει την ελληνοτουρκική διαφορά, με βάση το προηγούμενο που δημιουργεί η συμπεριφορά της Κίνας. Από την δεκαετία του 1960 προωθούν την ιδέα συνεκμετάλλευσης, ή καλύτερα της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον εντοπισμό του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αρρωστημένες καταστάσεις

Την 24η Ιουλίου 2020 έκπληκτη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε τον αρχηγό του σύγχρονου τουρκικού κράτους, ο οποίος δηλώνει σε κάθε αφορμή «πιστός μουσουλμάνος», να αγνοεί περισσότερα από 90.000 τζαμιά που λειτουργούν μέσα στην Τουρκία, να προσέρχεται στον παγκόσμια διάσημο χριστιανικό ναό, τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, να γονατίζει κάτω από την σκιά των ψηφιδωτών του Χριστού και της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκαν 1.660 χρόνια νωρίτερα και να προσεύχεται. Ταυτόχρονα να δηλώνει περιχαρής πως είναι ο «κατακτητής» της χριστιανικής εκκλησίας επειδή άλλαξε την πινακίδα που υπήρχε έξω από τον ιερό χώρο και έβαλε μια καινούργια με την λέξη «τζαμί»!