MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει στο Κόσοβο και στα Βαλκάνια; Τι περιμένει η Ελλάδα το 2023; Λ.Βατικιώτης

«Από μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στο ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κοσόβου μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Γερμανίας και των Αμερικανών που αμφισβητούν το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο και δεσμευτικό στάτους της περιοχής», έγραψε ο Λεωνίδας Βατικιώτης πριν μερικές ημέρες. Γνώστης των διεθνών εξελίξεων, ειδικά σε ότι μας αφορά, ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης μιλά στο militaire.gr για το Κόσοβο και όσα προσπαθούν να επιβάλουν εκεί ΗΠΑ και Γερμανία. 
 
Ποια είναι η στάση της Ελλάδας και πόσο μπορεί να πιεστεί για να συμπλεύσει με τη θρασύτατη Γερμανία που ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της συμφέροντα; 
 

Η σήψη έχει εισχωρήσει βαθιά στην ΕΕ

Η δωροδοκία και η διαφθορά, η σήψη γενικότερα, είναι διάχυτες στο σύστημα των Βρυξελών. Μεταξύ άλλων, έως το τέλος του 2021 η ΕΕ είχε υπογράψει εμπιστευτικά συμβόλαια ύψους 71 δις € – εξασφαλίζοντας έως και 4,6 δις δόσεις εμβολίων ή πάνω από 10 δόσεις για κάθε Ευρωπαίο Πολίτη. Μέσω δε μίας σειράς μηνυμάτων με το γενικό διευθυντή της Pfizer, η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ursula von der Leyen, διαπραγματεύθηκε τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών για την εταιρία – για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αξίας έως και 35 δις € εάν πληρωθούν όλες. Λογικά λοιπόν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες για το θέμα – για κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο από το «Qatar gate» που όμως δεν πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει κάπου, αφού πρόκειται για Γερμανίδα.