MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Νέοι κίνδυνοι παγκοσμίου κραχ

Η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, χρησίμευσε πρωτίστως για τη διάσωση των τραπεζών – ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2008 που είχαν προκαλέσει οι ίδιες (όπως τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, για τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών).
 
Ειδικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα οικονομικό κραχ, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σε υψηλές τιμές περιουσιακά στοιχεία των εμπορικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων – ενισχύοντας τις χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών τους που οδήγησαν τελικά σε αύξηση των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων συνολικά. Η συγκεκριμένη τώρα μορφή διάσωσης των τραπεζών, «πουλήθηκε» στους απλούς πολίτες ως μία «μη συμβατική νομισματική πολιτική» – ενώ το συγκεκριμένο «αφήγημα» εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι, το εσωτερικό ποσοστό απόδοσης (IRR) ενός ομολόγου με σταθερό ονομαστικό επιτόκιο, μειώνεται καθώς αυξάνεται η τιμή. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε μηχανισμούς μετάδοσης που θα διασφάλιζαν ότι, τέτοιες μειώσεις επιτοκίων θα είχαν ως αποτέλεσμα το δανεισμό για επενδύσεις – οπότε θα αύξαναν ορθολογικά το ποσοστό του πληθωρισμού. Εν τούτοις, τα δάνεια που δόθηκαν δεν χρηματοδότησαν επενδύσεις σε οικονομικά βιώσιμες παραγωγικές ικανότητες, σε επιχειρήσεις δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, αλλά δημιούργησαν μία χρηματιστηριακή φούσκα – η οποία τώρα κινδυνεύει να σπάσει, επειδή φαίνεται πως οι κεντρικές τράπεζες που εγγράφουν πλέον μεγάλες ζημίες, δεν είναι πια διατεθειμένες να ενεργούν ως «διαμορφωτές αγοράς έκτακτης ανάγκης».
.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα στο χρόνο

Καλεσμένος ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου πανεπιστημίου, τουρκολόγος, νομικός.
 

Τουρκικές επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του PKK

Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ αναφορές ότι η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον Κούρδων σε Ιράκ και Συρία. Το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Firat δημοσίευσε στις 18 Οκτωβρίου βίντεο που δείχνει δύο μέλη του PKK να υποφέρουν (τελικώς πέθαναν) από έκθεση σε απαγορευμένα χημικά όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Η τουρκική επίθεση με χημικά έγινε στο βόρειο Ιράκ.
 
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ισχυρισμός ήταν «εντελώς αβάσιμος και μη ρεαλιστικός», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε: «Υποβλήθηκαν αμέσως μηνύσεις και σίγουρα δεν θα το αφήσουμε έτσι». Και όντως, έτσι και έγινε. Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, καθηγήτρια ιατροδικαστικής που είναι επίσης πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου και του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε στο Medya Haber TV ότι τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές σύμφωνα με τις αρχές του Πρωτοκόλλου της Μινεσότα του ΟΗΕ. «Εξέτασα τις εικόνες και προφανώς χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τοξικά αέρια, τα δηλητηριώδη αέρια, τα χημικά αέρια που επηρεάζουν άμεσα το νευρικό σύστημα», είπε η Φιντζαντζί.