MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

«Καμπανάκι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού για την καλπάζουσα ακρίβεια στα τρόφιμα

«Καθοριστική αναμένεται να είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει, μεταξύ άλλων η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
 
Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο μέτωπο της ακρίβειας στη χώρα μας, με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να εστιάζει στους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία, ιδίως όσον αφορά στα ράλι αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα, στην ανοδική πορεία των επιτοκίων, αλλά και στην διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.
 

Παρέμβαση Roubini: Ποια εξομάλυνση; Οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι πτωχευμένες – Αναπόφευκτος ο επερχόμενος βρόχος καταστροφής

Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των τραπεζών των ΗΠΑ ανέρχονται, στην πραγματικότητα, σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια
 
Με νέα σοβαρή παρέμβασή του, μέσω Project Syndicate, την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, ο Nouriel Roubini σπεύδει να διαλύσει τα μυθεύματα περί εξομάλυνσης σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ.
 
Όπως επισημαίνει, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν στην πραγματικότητα μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στο ύψος των 1,75 τρισεκ. δολ., ή στο 80% του κεφαλαίου τους… και πράγματι, «αν κρίνουμε από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, οι περισσότερες βρίσκονται τεχνικά σχεδόν σε κατάσταση αφερεγγυότητας ενώ εκατοντάδες είναι ήδη πλήρως αφερέγγυες (άρα πτωχευμένες)».
 

Η οικονομία , η “θεωρία του χάους”, η ύφεση του 1929, και το σημείο (Threshold) χωρίς επιστροφή.

(Αναδημοσίευση Παλαιότερου Άρθρου)

Η θεωρία του χάους , είναι μια επιστήμη στα μαθηματικά που μελετάει συμπεριφορές από ακολουθίες σε συστήματα που υπακούουν σε περισσότερους από 2 κανόνες ταυτόχρονα. Θα μπορούσαμε μαθηματικά να το διατυπώσουμε σαν «αναδρομικές συναρτήσεις, ν – αγνώστων». Οι συναρτήσεις αυτές, στα αποτελέσματα τους, δεν είναι προβλέψιμες. Δεν υπάρχει δηλαδή πάντα, γραμμική μέθοδος επίλυσης.

Η εφαρμογή της θεωρίας του χάους, έχει να κάνει με τον φυσικό μας κόσμο, την οικονομία, την φυσική, την πληροφορική, τις κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων κλπ.

Προσπαθούν επίτηδες να συντρίψουν την οικονομία;

pixabay
Στην πραγματικότητα και αυτό έκαναν. Η Federal Reserve μόλις αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σκέφτονται οι αξιωματούχοι της Fed. Είχαν ήδη ανοίξει μια μαύρη τρύπα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών αυξάνοντας τόσο επιθετικά τα επιτόκια, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
 
 
Προφανώς δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με το μακελειό που έχουν προκαλέσει και έτσι αποφάσισαν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αυτό που βλέπουμε είναι είτε ακραία ανικανότητα επικών διαστάσεων, είτε προσπαθούν επίτηδες να συντρίψουν την οικονομία. Κάθομαι εδώ προσπαθώντας να σκεφτώ μια τρίτη εναλλακτική, αλλά μέχρι στιγμής δεν το καταφέρνω.

Ρωσία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το εξωτερικό χρέος

Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας υποχώρησε το 2022 στα 380,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας συρρικνώθηκε το 2022 κατά 21,1% (ή κατά 101,8 δισεκ. δολάρια), φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
 

Αποκάλυψη – βόμβα: Μόλις το 20% της βοήθειας των ΗΠΑ καταλήγει στην Ουκρανία – Πού πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτρέψουν τη χορήγηση απεριόριστης και μη απολύτως δικαιολογημένης βοήθειας στην Ουκρανία 
 
Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και τελικά που καταλήγει, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο δημοσιεύματα του Τύπου για τον ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Η Ουάσιγκτον παραδίδει μόνο περίπου το 20% της οικονομικής βοήθειας που διατίθεται για την Ουκρανία απευθείας στο Κίεβο, με περίπου το 60% αυτών των χρημάτων να λαμβάνονται από την ίδια την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Michael McCaul κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη (29/3/.2023).