MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τουρκία: Δεν έχει τέλος η κατρακύλα - Δεν μένει κανείς επενδυτής

Απανωτά "χαστούκια" στην τουρκική οικονομία.

Διευρύνονται οι απώλειες για την τουρκική λίρα καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που είχε δώσει ώθηση στο κόστος σορταρίσματος του τουρκικού νομίσματος άρχισε τώρα να υποχωρεί.

Το νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,6% στα 6,7 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, χάνοντας σχεδόν στο σύνολο των κερδών της Πέμπτης, καθώς το ημερήσιο προθεσμιακό επιτόκιο – η τιμή δηλαδή που καταβάλλουν τα ξένα κεφάλαια για να πάρουν το νόμισμα και να το πουλήσουν στο μέλλον – υποχώρησε πάνω από 45% στο 8,4%. 

Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, 1.169 σε ένα 24ωρο – Ξεπέρασαν τους 6 χιλ οι νεκροί

Ξεπέρασαν τα 245.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων σε μια ημέρα, καθώς 1.169 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.053, με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή καθώς μετρά περισσότερους από 2.000 θανάτους.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Ακόμη και αν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι υπερβολική, αφού σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγούταν δεκαετίες πίσω, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να αδυνατεί να επιβιώσει, εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε υπ’ όψιν – ενώ το 30% που αναφέρει για τη Γερμανία ταιριάζει με αντίστοιχο αρκετών οικονομολόγων της. Η Γερμανία βέβαια θα τα καταφέρει, μεταξύ άλλων επειδή αυτό το 30% δεν προστίθεται πουθενά – ενώ το 35% της Ελλάδας θα έπρεπε να προστεθεί στο 25% της ύφεσης της εποχής των μνημονίων συν στο 10% της χαμένης ανάπτυξης. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε ότι, είναι πιθανόν να υποχρεωθούμε να επιλέξουμε, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα «λοιμός ή λιμός» – όσο και αν προβληματίζει κάτι τέτοιο, από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Η τραγωδία του ευρώ

Δεν είναι απίθανο να ζούμε παραστατικά τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, όσον αφορά την Ευρωζώνη – με κριτήριο τη σύγκρουση της Ιταλίας με τη Γερμανία, λόγω της άρνησης της τελευταίας να επιτρέψει την έκδοση ενός ευρωομολόγου. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, ξεκάθαρα γερμανόφιλη, δεν συντάχθηκε με την Ιταλία και με την Ισπανία – θεωρώντας πως τα συμφέροντα της δεν είναι τα ίδια με των δύο αυτών χωρών. Έχουμε την άποψη όμως ότι, θα το πληρώσουμε ακριβά – αφού οι Γερμανοί αγαπούν την προδοσία, αλλά ποτέ τους προδότες.

Ιδρυματισμός – Οι Ψυχολογικές Συνέπειες της Στέρησης της Ελευθερίας

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Σύμφωνα με τον Goffman (1961) ιδρυματισμός είναι όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αποκόπτεται από την κοινωνία για μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο και ζει πλέον μία έγκλειστη ζωή.

Ο Barton (1960) όρισε την ιδρυματική νεύρωση ως μία ασθένεια που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

• Απάθεια, 

Ελλειψη πρωτοβουλίας, 

Ελλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα εκτός από τα τετριμμένα, υποταγή στην εξουσία και κάποιες φορές καμία εκδήλωση αισθημάτων περιφρόνησης σε σκληρές και άδικες εντολές,

Ελλειψη ενδιαφέροντος για το μέλλον και πρακτικών σχεδίων γι’αυτό, 

Χειροτέρευση των προσωπικών συνηθειών υγιεινής και αισθητικής, 

Ελλειψη ατομικότητας και αποδοχή ότι τα πράγματα έτσι θα κυλούν χωρίς αλλαγές, ότι όλα είναι αναπόφευκτα και αόριστα.