MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Καλεντερίδης: Κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται και τι σημαίνει το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ

Σάββας Καλεντερίδης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ταξίδι αυτό γίνεται στη σκιά των εξής γεγονότων:

Πρώτον, γίνεται υπό το βάρος της εισβολής της Τουρκίας σε μια ξένη χώρα, πρώτα με την άδεια των ΗΠΑ και μετά της Ρωσίας, υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας και με στόχο την εθνοκάθαρση των Κούρδων και την αποτροπή νομιμοποίησης ενός δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτή στη ΒΑ Συρία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι πολίτες των ΗΠΑ επικρίνουν αμερικανική κυβέρνηση για απόσυρση στρατευμάτων από μια χώρα, που αποτέλεσε και το «πράσινο φως» για την εισβολή του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων τρομοκρατικών ομάδων ακραίων ισλαμιστών. 

Ευρωράπισμα στις χώρες Βίζεγκραντ για το προσφυγικό

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προγενέστερο άρθρο μας η Ελλάδα χρειάζεται να διαμορφώσει ένα Plan B’ για το μεταναστευτικό με κύριους άξονες την προστασία των συνόρων της χώρας, την αλλαγή του Δουβλίνου 3 που μετατρέπει την Πατρίδα μας σε αποθήκη ψυχών και την ενεργοποίηση στη βάση του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) ενός νέου προγράμματος αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ήδη η Σάμος έχει μετατραπεί σε μια «νέα Μόρια» καθώς στο τοπικό ΚΥΤ στα μέσα Οκτωβρίου υπήρχαν 5.968 μετανάστες-πρόσφυγες (Η Καθημερινή 20/10/2019, σελ. 10) ενώ στις αρχές του μήνα πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παρέμεναν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω (Η Καθημερινή 2/11/2019 σελ. 7).

Ερντογάν: Επιτυχίες και «επιτυχίες»…

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Ο όψιμος δικτατορίσκος της Τουρκίας, έχει καβαλήσει για τα καλά το καλάμι παριστάνοντας τον χαλίφη των απανταχού μουσουλμάνων, την υπερδύναμη που καθορίζει κατά το δοκούν τις τύχες του κόσμου και εισβάλλει σε ξένες χώρες με την βία των όπλων ή την διπλωματία, χωρίς κανένα «τίμημα». Θεωρεί την Τουρκία «σαν μια μεγάλη οικογένεια 300 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Αδριατική μέχρι το Μέγα Σινικό Τείχος» (Μολδαβία, Οκτώβριος 2018). Και αντιγράφει πιστά τις μεθοδεύσεις διάσημων δικτατόρων του παρελθόντος που αιματοκύλισαν τον πλανήτη και έφαγαν το κεφάλι τους.