MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Σε πολύ άσχημη κατάσταση η αμερικανική οικονομία: «Κινδυνεύουν με χρεοκοπία 385 περιφερειακές τράπεζες»!

Τι αναφέρει το American Enterprise Institute
 
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, η Fed έχει δημιουργήσει το έδαφος για μία μεγάλη κρίση των περιφερειακών τραπεζών προειδοποιεί ο αναλυτής Desmond Lachman, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο ΔΝΤ και επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στη Salomon Smith Barney.
 
Όπως αναφέρει μπορεί να χρεοκοπήσουν λόγω των υψηλών επιτοκίων 385 περιφερειακές τράπεζες.
 

Κυβερνητικός εφιάλτης ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ από τις 23  Ιουλίου 2014, να υλοποιήσει το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τα θαλάσσια ύδατα στα οποία ασκεί κυριαρχία ή έχει κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκεί δικαιοδοσία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
 
Η προθεσμία για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) κάθε κράτους-μέλους έληγε την 31η Μαρτίου 2021 και δόθηκε παράταση ενός έτους μέχρι τον Μάρτιο του 2022 λόγω του κοροναϊού. Η Ελλάδα δεν κατέθεσε, μέχρι σήμερα, κανένα σχέδιο (πρέπει να έχει τη μορφή νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή) και η Κομισιόν την παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα της επιβληθεί επαναλαμβανόμενο πρόστιμο μέχρις ότου υλοποιήσει την Οδηγία.
 

Στεφανοβίκειο: 5 μήνες μετά ατιμωρησία και ψέματα που τελικά σκοτώνουν!

Πέντε μήνες μετά από την αδιανόητη απώλεια μιας ολόκληρης βάσης της Αεροπορίας Στρατού, από μία σφοδρή αλλά αναμενόμενη ημέρες πριν ξεσπάσει κακοκαιρία, ουδείς έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί σε κανέναν και η μοναδική «επιχείρηση» που έχει στεφθεί με επιτυχία στο Στεφανοβίκειο είναι ότι δεν έχει διαρρεύσει καμία φωτογραφία από τη βυθισμένη βάση!
 
Όλα αυτά μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν! Συμβαίνουν, δεν «ανοίγει μύτη» και αυτό αναδεικνύει ότι κάτι πηγαίνει πάρα πολύ στραβά στη χώρα.
 

Μόνιμη απειλή για την Ελλάδα οι ενεργοί S-400

Ο «σουλτάνος» με τα παζάρια του κατάφερε τις ΗΠΑ να τον αναβαθμίσουν με νέα F-16, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι είναι στημένοι στην Τουρκία και «κοιτούν» Ελλάδα
 
Βήμα βήμα ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν επιχειρούν να κλείσουν επωφελώς την εκκρεμότητα της αναβάθμισης και της πώλησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με αντάλλαγμα το οριστικό τουρκικό «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η λύση αυτής της εκκρεμότητας δεν προοιωνίζεται την πλήρη ομαλοποίηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, διότι εξακολουθεί να υπάρχει το χάσμα πολιτικής ανάμεσα στην αμερικανική και τη τουρκική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη στάση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα και ακόμα περισσότερο στην αμερικανική άρνηση πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-35, όσο Τουρκία εγκαθιστά στο έδαφός της τους ρωσικούς πυραύλους S-400.