MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Η σύγκρουση των νέων «στρατοπέδων» στον πλανήτη και η «στάσιμη» Ελλάδα-Θ.Ιγνατιάδης

Ο κόσμος αλλάζει με ρυθμό γρήγορο και δραματικό. Αυτό έγινε πλέον αισθητό ακόμη και στο μέσο πολίτη μετά από το ουκρανικό. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πλέον ορατές και ίσως μόνο στην Αθήνα το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης παριστάνουν ότι δεν βλέπουν.
 
Ο επικεφαλής της Ελληνορωσικής Λέσχης Διάλογος Θεόδωρος Ιγνατιάδης, μιλά για όσα συμβαίνουν και μας επηρεάζουν άμεσα.
 
Η κίνηση των BRICS εξελίσσεται, διευρύνεται και είναι το γεγονός που συνταράσσει πλέον τη Δύση. Ο κ.Ιγνατιάδης εξηγεί γιατί αυτός ο νέος «συνασπισμός» αλλάζει τα πάντα και δημιουργεί δύο στρατόπεδα στον κόσμο: το «δυτικό» και το «μη δυτικό». Ο ανταγωνισμός τους προκαλεί τις ταχύτατες αλλαγές στον πλανήτη. Από το «δυτικό» και «ανατολικό» μπλοκ, έχουμε περάσει στην εποχή όπου σημαντικό ρόλο παίζει ο «παγκόσμιος νότος».
 

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

Οι επιστήμονες εκθέτουν την κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές: «Ούτε ακραίο ούτε αφύσικο το φετινό καλοκαίρι»

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας διακρίνει μια «πολιτικοποίηση» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
 
Πριν λίγες ημέρες από την Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης θέλησε να πείσει πως για όλα αυτά φταίει η… κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του «πυρονέφους της νύχτας» για το 1,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης (στον Έβρο δεν έχει σβήσει η φωτιά για 15η ημέρα) αλλά οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη και τον εκθέτουν.
 
Μάλιστα ο Σ.Πέτσας έτρεξε να τους “ακυρώσει” μέσω αμφισβήτησης μέσω δηλώσεων του αλλά τα στοιχεία είναι αμείλικτα και όλη η κυβέρνηση φάνηκε απλά να μην μπορεί να αντιδράσει και το αποτέλεσμα είναι η στάχτη να βασιλεύει πλέον στους άλλοτε δασικούς “πνεύμονες” της χώρας.
 

Οι κορώνες του Ερντογάν και ποιοι έκαψαν τη Σμύρνη-Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος

Του Δημ.Σταθακόπουλου 
 
Δρα Παντείου Πανεπιστημίου , Οθωμανολόγου/ Τουρκολόγου                                           
Συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ )  του Πα.Πει.   
        
Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω ( Δ.Σ.Π )
          
Νεότουρκοι : Γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών . Τουρκικός εμφύλιος 1919 – 1922.  Οθωμανοί στρατιώτες υποστηρικτές του Σουλτάνου  σύμμαχοι του Ελληνικού στρατού κατά του Κεμάλ