MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Η σύγκρουση των νέων «στρατοπέδων» στον πλανήτη και η «στάσιμη» Ελλάδα-Θ.Ιγνατιάδης

Ο κόσμος αλλάζει με ρυθμό γρήγορο και δραματικό. Αυτό έγινε πλέον αισθητό ακόμη και στο μέσο πολίτη μετά από το ουκρανικό. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πλέον ορατές και ίσως μόνο στην Αθήνα το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης παριστάνουν ότι δεν βλέπουν.
 
Ο επικεφαλής της Ελληνορωσικής Λέσχης Διάλογος Θεόδωρος Ιγνατιάδης, μιλά για όσα συμβαίνουν και μας επηρεάζουν άμεσα.
 
Η κίνηση των BRICS εξελίσσεται, διευρύνεται και είναι το γεγονός που συνταράσσει πλέον τη Δύση. Ο κ.Ιγνατιάδης εξηγεί γιατί αυτός ο νέος «συνασπισμός» αλλάζει τα πάντα και δημιουργεί δύο στρατόπεδα στον κόσμο: το «δυτικό» και το «μη δυτικό». Ο ανταγωνισμός τους προκαλεί τις ταχύτατες αλλαγές στον πλανήτη. Από το «δυτικό» και «ανατολικό» μπλοκ, έχουμε περάσει στην εποχή όπου σημαντικό ρόλο παίζει ο «παγκόσμιος νότος».
 
Ο πολυπολικός κόσμος που γεννιέται δίνει αναβαθμισμένο ρόλο σε χώρες όπως η Ινδία.
 
Ο «πόλεμος» των δύο στρατοπέδων εξελίσσεται σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το τελευταίο ίσως να αποδειχτεί και το πιο σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης.
 
Λογικό το ερώτημα για το ποια μπορεί να είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο; Θα πρέπει να την διεκδικήσει και πριν απ΄ αυτό θα πρέπει να αποφασίσει τι επιδιώκει.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου