MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Περί στρατηγικής

Του Παναγιώτη Ήφαιστου* 

Οι συγκυρίες επιτάσσουν σοβαρότητα ως προς το τι είναι στρατηγική. Δεν είναι κάποια υπεριπτάμενη σαπουνόφουσκα φαντασιόπληκτων και δεν προσφέρεται για τα περί καρέκλας επικοινωνιακά παίγνια. Αφορά μέσα και σκοπούς οι οποίοι όταν εξόφθαλμα δεν εκπληρώνονται στρατηγική δεν έχουμε. Οι σκοποί είναι τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα και στρατηγική είναι η χρήση των μέσων για την εκπλήρωση των σκοπών. 

Η κρίση του Σισμίκ

Το τουρκικοό Σισμίκ-1 βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες. Τότε (1987) που οι Τούρκοι έκαναν αυτά που αποτολμούν και σήμερα, όμως βρήκαν απέναντι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον διεθνή διπολισμό που ευνοούσε κινήσεις τακτικής από την Ελλάδα. 

Τον Μάρτιο του 1987, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Καντεμίρ, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο το Σισμίκ-1 θα βγει στο Αιγαίο για έρευνες λίγα μίλια νοτίως της Θάσου, περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Αφορμή ήταν η άδεια που έδωσε η ελληνική πλευρά στην Αμερικάνικη Denison, να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στην ίδια περιοχή. Η κρίση του Σισμίκ καταγράφηκε στα ελληνικά χρονικά ως έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο που κερδίσαμε δίχως να πέσει σφαίρα, αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάθε άλλο παρά έλυσαν υπέρ της Ελλάδας τις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες. 

Σ. Καλεντερίδης: Η Τουρκία ανεβάζει το επίπεδο της αμφισβήτησης – Μήπως προετοιμάζει προσάρτηση των κατεχομένων;

Στόχος ωστόσο του Ερντογάν είναι να προκαλέσει φοβίες στις ΗΠΑ αναφορικά με την ενέργεια, εκτιμά μιλώντας στον 98.4 ο αναλυτής – επικεφαλής του «Ινφογνώμων» Σάββας Καλεντερίδης.

Παράλληλα προτρέπει η Ελληνική πλευρά να παραμείνει σε ενέργειες στο διπλωματικό πεδίο τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. 

Ι. Μάζης: Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση – Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων, στην κρίση της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη στον 98.4.

Εκτιμά ότι η ένταση θα συνεχιστεί από τη Γείτονα λόγω των εκλογών και εφιστά την προσοχή και την ψυχραιμία της Ελληνικής πλευράς. 

Στοιχεία ΔΝΤ: Αυτές οι χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα επίσημα αποθέματα χρυσού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council, οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε χρυσό είναι οι Ινδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, όπως αναφέρει το businessinsider. 

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού 

Γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου;

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί στις βλέψεις της Τουρκίας για την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ένας κύριος λόγος είναι ότι με αυτήν την «προσάρτηση» ευελπιστούν να αποκτήσουν θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο και να αυξήσουν την ΑΟΖ τους κατά περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την συνεπακόλουθη συμμετοχή στην ανόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Αλλά είναι μόνο αυτός ο λόγος που επιθυμούν διακαώς την συγκεκριμένη περιοχή;