MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Η Διάσκεψη του Μονάχου σηματοδοτεί τη δυτική απομόνωση και την έλευση της πολυπολικότητας

Αν και έχουν περάσει μόλις 16 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Προέδρου Πούτιν στη Διάσκεψη του Μονάχου το 2007, αυτό το γεγονός μοιάζει τώρα σαν ένα μακρινό παρελθόν ενός κόσμου που χάθηκε από καιρό. Τότε, η Ρωσία προειδοποιούσε την πολιτική Δύση πως η περαιτέρω επίθεση του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου.
 
Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες φαίνεται να ήθελαν ακριβώς αυτό. Η πολιτική Δύση προσπάθησε να παρουσιάσει τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου του 2023 ως κάποιου είδους πρωτοποριακό παγκόσμιο γεγονός που «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα» και έδειξε «πόσο απομονωμένη» είναι η Ρωσία. Ωστόσο, τίποτα δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, δεδομένων των σχολίων ορισμένων από τους πιο εξέχοντες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ”ΝΑΙ” στη ”συνεκμετάλλευση” προετοιμάζει τις Πρέσπες Νο2…

Ο χρόνος τρέχοντας πέρασε ήδη σε δεύτερο πλάνο τις ιστορίες ζωής στην νοτιοανατολική Τουρκία από το τραγικό πρωινό της 5ης προς 6η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα επαναφέροντας στα πρωτοσέλιδα επικαιρότητας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Γράφει η
Κρινιώ Καλογερίδου
 
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, αφού ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ έδωσε άμεση προτεραιότητα στα ανθρωπιστικά και διπλωματικά αντανακλαστικά της Ελλάδας παραμερίζοντας την δικαιολογημένη καχυποψία και ετοιμότητα απάντησης επί του πεδίου προ του ενδεχομένου εφαρμογής από την Τουρκία των σχεδίων αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.