MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Καλεντερίδης : Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας σε αργή κίνηση

Σάββας Καλεντερίδης

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ δεν είναι ένας κλασικός πολιτικός, ή μάλλον, για την ακρίβεια, δεν είναι καν πολιτικός. Πιο εύστοχο και σωστό είναι να πούμε ότι γίνεται πολιτικός μέρα με τη μέρα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ισορροπήσει με την κύρια ιδιότητά του, αυτή του επιχειρηματία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι δηλώσεις του ορισμένες φορές ηχούν παράξενα – όχι μόνο στα δικά μας αυτιά, αλλά και στα αυτιά των ίδιων των συνεργατών του και των στελεχών της αμερικανικής διοίκησης, κυρίως του ΥΠΕΞ και του Πενταγώνου.

Ο Erdogan απομάκρυνε αιφνιδιαστικά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες 

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan απομάκρυνε αιφνιδιαστικά από τη θέση του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Murat Cetinkaya τον οποίο αντικατέστησε από τον υποδιοικητή της Murat Uisal.

Ο Erdogan απομάκρυνε τον Cetinkaya, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 2016, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της επίσημης εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο αθόρυβος εχθρός του Ελληνικού έθνους

Γράφει ο Γρηγόρης Γ. Μπρόζος
Φοιτητής οικονομικού Α.Π.Θ.

Την τελευταία 10ετία η πατρίδα μας έχει γίνει δέκτης αμέτρητων προβλημάτων. Με ναυαρχίδα την οικονομική κρίση η τουρκική προκλητικότητα, το brain drain, το ασταθές πολιτικό τοπίο είναι μερικές μόνο από τις συμφορές που έχουν πλήξει τον τόπο. Υπάρχει κάτι όμως πολύ πιο σοβαρό, πολύ πιο επικίνδυνο που επί 10ετίες λειτουργεί αθόρυβα μέχρι να κάνει την εμφάνιση του, τότε που δεν θα υπάρχει επιστροφή. 

Υπό αμφισβήτηση η πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Του Erik Jones
IISS.ORG

Η πολιτική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βασίζεται σε τρεις υποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει καλύτερη πολιτική μακροπρόθεσμα από αυτή που θα υπαγόρευαν πολιτικές σκοπιμότητες βραχυπρόθεσμα. Η δεύτερη είναι ότι το κόστος των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα πέσει στις ίδιες ομάδες. Η τρίτη είναι ότι οι διαφωνίες εντός της ΕΚΤ και του δ.σ. της είναι ουσιαστικά τεχνικές και όχι πολιτικές, που σημαίνει ότι αφορούν στο πώς λειτουργεί πραγματικά η οικονομία και πώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα, και όχι στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από μια απόφαση νομισματικής πολιτικής στην άλλη.

Η Παμμακεδονική Ένωση καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών

( John.k - Και φυσικά δεν θα απαντήσει ο Κυριάκος Μιτσοτάκης αφού η συμφωνία εξυπηρετεί την κ. Μέρκελ. Η Μερκελ διαφωνεί σε πολλά με τους  Αμερικάνους (Τσίπρας) αλλά στο εν λόγο θέμα συμφωνούν απόλυτα. )

Η Παμμακεδονική Ένωση ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον καλεί να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η Παμμακεδονική Ένωση απηύθυνε αίτημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τν οποίο θεωρεί ως τον πιθανότερο νέο πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας του ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Μαλβίνα Κάραλη, οι Eπικίνδυνοι Mικροαστοί και η Πληγή του Lifestyle

Αφορμή για τη συζήτηση με τη Σοφία Ζήση ήταν το άρθρο της στο Respublica.gr «Η ευτελής γοητεία της Μαρίας Ελένης Σακκά (ή Μαλβίνας Κάραλη)» το οποίο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. 

Η Σοφία Ζήση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981 και ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική γραφή (Roehampton University, Birkbeck College). Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε BJCEM (2005) διαβάζοντας ποιήματα της, ενώ έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα οnline περιοδικά. Στο θεατρο έχουν παρουσιαστεί έργα της στο London Student Drama Festival (2017, σκην. Goldsmiths Drama Society), Θέατρο 104 (2017-19, σκην. Blue Blonde), Θέατρο Faust και Θέατρο 104 σε συνεργασία με την ομάδα The Young Quill. Αρθογραφεί στο ResPublica.gr.