MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Υπό έρευνα η Ελλάδα για την ελευθεροτυπία

Της Λαμπρινής Παπαδοπούλου


Διαδικτυακή διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το Media Freedom Rapid Response (MFRR), ο μηχανισμός έκτακτης απόκρισης σε περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου, προκειμένου να αξιολογήσει την αυξανόμενη ανησυχία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα.

Η διαδικτυακή αποστολή θα καθοδηγείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) και θα υλοποιηθεί μαζί με τους εταίρους του στο MFRR, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και εκπροσώπων από άλλες διεθνείς ομάδες για την ελευθερία του Τύπου. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με σειρά από εγχώριους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ενώσεων δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων κυβερνητικών και κρατικών θεσμών.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εξυπηρετεί άψογα το συμφέρον της Ουάσιγκτον

Ένα φάντασμα στοιχειώνει την Ευρώπη - το φάντασμα μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Ενώ έχει συζητηθεί πολύ η ενεργειακή κρίση του Λιβάνου, στην πραγματικότητα υφίσταται ήδη μια ευρωπαϊκή κρίση σήμερα. Μέχρι τον Οκτώβριο είχε ήδη σημειωθεί αύξηση 600% στις τιμές του φυσικού αερίου το 2021 και στις αρχές Οκτωβρίου κάποια στιγμή σημειώθηκε αύξηση 37% στις τιμές χονδρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε 24 ώρες μόνο. Η κρίση έχει σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένους κλάδους και έχει επηρεάσει τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί και η ήπειρος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου - το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ευπάθεια. Συν τοις άλλοις, οι ευρωπαϊκές προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές εξακολουθούν να είναι πολύ ντροπαλές - κάτι που είναι ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕ ήταν πρωτοπόρος σε θέματα δράσης για το κλίμα.


Η “Ο” κι όχι o Μπάϊντεν καθορίζει τις τιμές στην αγορά πετρελαίου…

Δύο λέξεις κινούν τις Αγορές: Ο φόβος και η απληστία! Σήμερα θα επικεντρωθούμε μόνο στον φόβο μιας και το εργαλείο αυτό μεταβάλλει και την δραστηριότητα των εμπόρων και τις συνήθειες των καταναλωτών με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουν δείκτες. Ο φόβος, λοιπόν, κινεί τις Αγορές κι αυτό θα το αποδείξουμε με ένα πρόσφατο παράδειγμα στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου!


Στον τομέα του big oil, οι πλανητάρχες, είναι αναγκασμένοι να μεταβάλουν κάθε τρεις και λίγο, ακόμα και σταθερές απόψεις τους. Ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές κατηγορούν τον Μπάιντεν για ασυνέπεια, μιλώντας για… Bidenomics! O φόβος που σκορπά ο Covid-19 και η διαχείριση του εδώ και δυο χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι ρυθμοί που εξελίσσονται τα οικονομικά φαινόμενα.