MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η τραγωδία των ιθαγενών

Εάν η Ελλάδα δεν πάψει να τρώει από τις σάρκες της και δεν καταλάβει πως μόνο με σκληρή δουλειά, με παραγωγή πλούτου, με ικανές να το πετύχουν κυβερνήσεις και με αγώνα θα ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και την ευημερία της, τότε απλά θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο – μετατρεπόμενη σε μία πλήρως γερμανική αποικία, με εξαθλιωμένο και αλλοιωμένο πληθυσμό που δεν θα είναι σε θέση ούτε καν να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον.

Άρθρο 

Ρωτηθήκαμε, όπως πολλοί άλλοι, ποια είναι η γνώμη μας για τα προεκλογικά μέτρα. Εν προκειμένω απαντήσαμε απλά πως εάν αδιαφορείτε εντελώς για το σπίτι του γείτονα που πλειστηρίασαν (το δημόσιο και οι τράπεζες που διασώσατε με πάνω από 60 δις € και παρόλα αυτά αφελληνίσθηκαν), για το κλείσιμο της επιχείρησης του εργοδότη του γιου σας ή για την κατάσχεση του λογαριασμού της αδελφής σας, όλα αυτά ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πληρωμής των υπερβολικών φόρων που έχουν επιβληθεί, σε συνδυασμό με τις κατακόρυφες μειώσεις των ονομαστικών εισοδημάτων και με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (=περιορισμός του κράτους προνοίας), τότε έχετε κάθε λόγο να χαίρεστε. Έως ένα σημείο όμως, αφού δεν θα αργήσει να έλθει και η σειρά σας. 

Η πραγματική τέταρτη εξουσία

Οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν κυβερνητικές λειτουργίες, χωρίς όμως να ελέγχονται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, οπότε δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του εκάστοτε Συντάγματος. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανεξαρτησία του Κεφαλαίου από την «τυραννία της τυχαίας πλειοψηφίας», η οποία κατά τις ελίτ χαρακτηρίζει τη Δημοκρατία – ενώ έχει προ πολλού ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός της εκλογικής και της χρηματοπιστωτικής τάξης.

Ανάλυση

Υπενθυμίζουμε ξανά θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικό το θέμα ότι, είναι πια εμφανές πως οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις έχουν ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης σε ένα παγκόσμιο «οικονομικό καθεστώς», το οποίο στηρίζεται στη διαχείριση των χρεών – με κυριότερο παράδειγμα την Τρόικα, όπου δεν πρόκειται για μία κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους, αλλά για έναν οργανισμό με κυβερνητικές εξουσίες, ο οποίος στελεχώνεται από τα θεσμικά όργανα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής διαχείρισης. Ο οργανισμός αυτός λειτουργεί ως ένα είδος σύγχρονης «επιτροπής κοινωνικής πρόνοιας», χαρακτηριζόμενος κυρίως από δύο στοιχεία:

Μια νάρκη εντός του ευρώ – Ο θανάσιμος κίνδυνος για Ελλάδα

Μια δεκαετία έχει περάσει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Στο διάστημα αυτό συνέβησαν πολλές ανακατατάξεις έως ότου επέλθει κάποια ισορροπία. Στην παρούσα φάση, οι οικονομίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχουν περιπέσει σε στασιμότητα, μολονότι το κόστος χρήματος εδώ και αρκετό καιρό είναι σχεδόν μηδενικό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επεκτατική νομισματική πολιτική της Federal Reserve (FED) ώθησε την οικονομία να αναπτυχθεί. Έτσι η FED προχώρησε την τελευταία διετία σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων δολαρίου, ο οποίος όπως φαίνεται έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

FT: Το μεγάλο λάθος της Bayer στην εξαγορά της Monsanto

 
Ο γερμανικός κολοσσός αγνόησε ένα σημαντικό ρίσκο όταν έλαβε την απόφαση να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία. Η απώλεια εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και οι αιχμές για το due diligence. Οι συγκρίσεις με τη συγχώνευση Daimler-Chrysler. 

Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer το 2016 έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επώδυνες περιπτώσεις απογοήτευσης με ένα ντιλ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας φαρμακευτικών και αγροχημικών προϊόντων έχασε ψήφο εμπιστοσύνης στην ετήσια γενική συνέλευση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη γερμανική εταιρική ιστορία. Η συνολική αξία της Bayer ανέρχεται πλέον μόνο σε $63 δισ., όσα κατέβαλε για τη Monsanto. 

Στ. Λυγερός : Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας τα όρια και οι παγίδες

Η απόφαση κλειδί για την Κυπριακή ΑΟΖ Ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός μιλώντας στον 98.4, εξήγησε που αποσκοπούν οι αναβαθμισμένες προκλήσεις της Τουρκίας με φόντο τα ενεργειακά και επίκεντρο αυτή την ώρα την Κυπριακή ΑΟΖ, τις βαθύτερες επιδιώξεις της, αλλά και το ποια κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω από τα θαλάσσια οικόπεδα της, θα μπορούσε να αποδειχθεί «ματ» γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο. 

TRT Θεσσαλίας

8 Μαΐ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, πΓΔΜ, Συμφωνία, Αλβανία, ΑΟΖ

Το μοίρασμα των κλεμμένων

Οι τράπεζες που δεν είναι πλέον ελληνικές, καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη παρέχοντας δάνεια στους εξαθλιωμένους Έλληνες – τα οποία φυσικά θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, κυρίως μέσω της κατανάλωσης. Το ίδιο θα συμβεί με τα μέτρα άνω του 1 δις € που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προϊόν της κλοπής μέσω φόρων της μεσαίας τάξης, αφού και αυτά θα βοηθήσουν την κατανάλωση, οπότε το ΑΕΠ – με προϊόντα βέβαια που θα είναι κυρίως εισαγόμενα, αφού ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας έχει πλέον καταστραφεί.
«Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποίησαν χθες οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, μια συνάντηση κατά την οποία η γερμανική Τρόικα αντιμετώπισε για πρώτη φορά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σαν να βρίσκονται σε καθεστώς κανονικότητας.