MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Επιστολή-«καταπέλτης» της Καρυστιανού σε Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

Με επιστολή-«κόλαφο» η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα-σύμβολο των Τεμπών θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία κοινοποιεί και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επιμένει να διατηρεί «γραμμή Μαξίμου» σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για το έγκλημα με 57 νεκρούς.
 
Στην επιστολή της η Μαρία Καρυστιανού καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας ποιοι είναι οι λόγοι της «παρέμβασης» του «στο έργο της Δικαιοσύνης πριν καν ξεκινήσει η διερεύνηση του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές» αλλά και «ποιων ακριβώς εγκληματικών πράξεων» επιχείρησε «την συγκάλυψη με την παραπάνω συντονισμένη επιχείρηση καθολικής αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο».
 

Υπάρχει βαθύ κράτος στην Ελλάδα και ποιοι το συγκροτούν;

Κάποτε ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συγκρουσθεί με το “βαθύ κράτος”, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε ποιο είναι και ποιοι το απαρτίζουν. Έτσι όμως ανακύπτει το ζήτημα τί είναι ειδικά στη χώρα μας το “βαθύ κράτος”, αν υπάρχει, ποιοι το απαρτίζουν, πως λειτουργεί, πως άμεσα ή έμμεσα μετέχει ή επηρεάζει την άσκηση της δημόσιας εξουσίας και σε ποια πεδία.
 
Στο παραπάνω ερώτημα δεν υπάρχει, τουλάχιστον για τη χώρα μας επίσημος ή επιστημονικός, ή γενικά αποδεκτός ορισμός, επειδή πρόκειται για μια αόριστη έννοια, ένα είδος αόρατου μορφώματος που δεν είναι δυνατή η περιγραφή του, καθόσον οι ενδείξεις της υπάρξεώς του αλλάζουν συνεχώς, ανάλογα με τις περιστάσεις και συναντάται κατά την άσκηση της κάθε μορφής εξουσίας σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο από πρόσωπα που δρουν ατομικά ή συλλογικά, ανεξάρτητα ή κατόπιν εντολών με βάση τους δικούς τους κανόνες, γίνεται όμως αντιληπτό από τη διαφορετικότητά του κατόπιν παρεμβάσεως ή αντιδράσεως επιδιωκόμενου αποτελέσματος.