MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Σήματα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία - Η κατάσταση στην Ευρώπη

(AP Photo/Martin Meissner)
Ο πόλεμος ανατρέπει τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και οικονομική σταθερότητα.


Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο εκρηκτικός πληθωρισμός που σαρώνει τις οικονομίας, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σήμερα, άλλωστε, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις 143 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι οι περισσότερες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανάπτυξη.

Μάζης Ι.: Οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ αποθρασύνουν την Τουρκία & από τούδε & στο εξής να μην ...

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV για τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου (13-04-2022 / alerttv.com.gr). Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης και συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Παπακυριακόπουλος και Γιώργος Βλάχος.


Όπως είπε ο κ. Μάζης, είναι μια αντίληψη η οποία δεν χαρακτηρίζει μόνο αυτήν την περίοδο και αυτήν την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως. Είναι ηττοπαθής και κλασικά τύχη.

Θηλιά για την κυβέρνηση το “δεν πληρώνω το ρεύμα”

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω», που θα αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όχι τόσο λόγω πολιτικής άρνησης, όσο λόγω της πραγματικής αδυναμίας ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος που συνεχίζουν να έρχονται στα νοικοκυριά. Ο κίνδυνος επιτείνεται από το γενικότερο πρόβλημα της ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής.


Αν και ο επίσημος πληθωρισμός κινείται κοντά στο 9% η πραγματική αύξηση για τα βασικά είδη ενός νοικοκυριού έχει ξεπεράσει το 25% με αρνητική προοπτική να φθάσει στο 40% -όπως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προειδοποιήσει ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ την κυβέρνηση. Ήδη το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σύντομα θα γίνει εντονότερο: μία κατηγορία πολιτών να έχει να επιλέξει ποιους λογαριασμούς θα αφήσει απλήρωτους. Ακολούθως το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι είτε να δώσει γραμμή στις εταιρείες για ανοχή των “κακοπληρωτών” είτε να αρχίσει να κόβεται το ρεύμα σε πολίτες με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.