MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η υπερδύναμη του χρέους

Η οικονομική κατάσταση των Η.Π.Α. επιδεινώνεται με ρυθμό που δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία μας – γεγονός που αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη, αφού η ενδεχόμενη κατάρρευση τους θα προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια

Οι πολεμικές προετοιμασίες στο Ιράκ, η υπόθεση της Συρίας και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μερικές μόνο από τις εστίες πυρκαγιάς, τις οποίες τροφοδοτούν οι Η.Π.Α. – είτε για να πουλήσουν όπλα, είτε για να εξασφαλίσουν ενεργειακές πηγές, είτε για να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην ΕΕ, αφού εμποδιστεί η τροφοδοσία της από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη κοντά στην διάλυση της;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σταθμός στην πορεία καταστροφής (ή, εναλλακτικά, ριζικού μετασχηματισμού) της ΕΕ, ίσως αποδειχθούν οι τελευταίες ευρωεκλογές. Πιθανώς και σταθμός σε πορεία καταστροφής της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.

Δεν είμαστε εκεί, δεν απέχουμε όμως και πάρα πολύ. Τα αποτελέσματα είναι εύγλωττα σε Βρετανία και Γαλλία, δύο από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία, τον ενδοευρωπαϊκό εθνικισμό ενσωματώνει και υλοποιεί η ίδια η κυβέρνηση. Και στην Ελλάδα, η πρωτιά της αριστεράς αντανακλά τη βαθύτατη κρίση όπου τη βύθισαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. 

H παγκόσμια οικονομία εγκυμονεί νέα μεγαλύτερα κραχ.

Του Δημήτρη Καζάκη

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και επιτελείων, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ανάρωση, δηλαδή σε ανάκαμψη από την χρηματιστική κρίση του 2008. Κι όπως συνηθίζουν μετά το τελευταίο κραχ όλες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών προβλέπουν ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Πρόκειται για την υπόσχεση του τυφλού, ότι του χρόνου θα βλέπει.

«Πυρ και μανία» με τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη οι εφοριακοί

Στην καταγγελία ότι η φοροδιαφυγή έχει οργιάσει ανεξέλεγκτα τους οκτώ τελευταίους μήνες προχώρησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), σχολιάζοντας και τη βάρβαρη πολιτική που σχεδίασε η συγκυβέρνηση και υλοποίησε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.