MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Δρούγος: Τι κρύβουν οι παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Γερμανία στα ελληνοτουρκικά

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Οι διπλωματικές πιέσεις

Παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών και Γερμανών διπλωματών να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στο ΝΑ Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα πράγματα δεν δείχνουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφού η Αγκυρα προχώρησε σε χρονική παράταση της ισχύουσας Navtex για το σεισμογραφικό πλοίο «Οruc Reis» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στη χθεσινή έκδοση 1085/20 από τον υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας η περιοχή της έχει επεκταθεί λίγο βόρεια και λίγο ανατολικά, προφανώς μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Μαζί με το τουρκικό σεισμογραφικό πλέουν τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han» και όλα τους συνοδεύονται από πολεμικά της γείτονος. Τη νέα Navtex είχε προαναγγείλει από χθες το πρωί η ερντογανική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Με τη νέα Navtex για το «Oruc Reis» οι Τούρκοι επιμένουν να κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή κάτω από το Καστελλόριζο και κοντά σε Ρόδο και Κρήτη.

Επίσης, χθες το πρωί η Τουρκία ανακοίνωσε μια νέα Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην περιοχή από 1ης έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας, στα βόρεια της Κύπρου.

Η Δύση κάνει πως δεν βλέπει τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη Συρία

Μπορεί στην Ελλάδα και την Κύπρο το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην έντονη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όμως, η Άγκυρα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Ένα από αυτά, το οποίο δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής από τα δυτικά μέσα, είναι αυτό στη Συρία. 

Από το 2016, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία έχει παραβιάσει ευθέως την εθνική κυριαρχία της γειτονικής της χώρας, καταλαμβάνοντας κι ασκώντας τον de facto έλεγχο σε περιοχές εκτάσεως περίπου 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Το πρόσχημα των στρατιωτικών εισβολών ήταν η διασφάλιση της τουρκικής εδαφικής ακεραιότητας (αν και ουδεμία δύναμη την είχε απειλήσει) και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το προσύμφωνο συνεκμετάλλευσης, το Καστελόριζο και οι ανησυχίες του καθηγητή Ιωάννη Μάζη!

Γιατί χαίρονται και χαμογελούν στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αίγυπτο; Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την ιστορική. Είναι βέβαιο ότι θα είναι ιστορική αλλά ίσως όχι για τους λόγους που πιστεύουν…

Ομολογούμε ότι απ΄ όσα ακούστηκαν στη Βουλή, απαντήσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στη συμφωνία δεν καταλάβαμε να δόθηκαν. Για παράδειγμα τι θα γίνει για την περιοχή ανατολική του 280υ μεσημβρινού; Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: τι θα γίνει με το Καστελόριζο; Όταν η Ρόδος έχει μειωμένη επήρεια -30% λένε ότι θα ΄χει- τι μπορούμε να περιμένουμε για το Καστελόριζο; 

Φίλης: Να μην φοβόμαστε την Τουρκία – Θέμα χρόνου να καταρρεύσουν

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε ο καθηγητής εθνικής ασφάλειας Γιώργος Φίλης. Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, είπε πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο έχει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία τα οποία δυσκολεύουν την αποτελεσματική μεσολάβηση. 

Για τι επόμενες βδομάδες δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, είπε, τονίζοντας πως στην συνέχεια υπάρχει χρόνος για διπλωματικές κινήσεις αλλά και χρόνος για την Ελλάδα να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεργασίες με τη Γαλλία. 

Κληθείς να σχολιάσει μέχρι που μπορούμε φτάσει ο Ερντογάν, είπε «Με την Τουρκία θα πρέπει σπάσουμε αυγά. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα προετοιμαστούμε ως έθνος και ως λαός για αυτά που έρχονται. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα είναι ο κύριος Ερντογάν που θα κάνει αυτή τη δουλειά.»