MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

O φόβος για την έκρηξη του πληθωρισμού κατακλύζει τον πλανήτη - Καλπάζει το κόστος ζωής στη Δύση, φόβοι ντόμινο στην Ασία

Ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον ολοένα πιο κοινή ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο


Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), μετά από μια διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας. 
 
Ο φετινός γύρος συνομιλιών, που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις ελλείψεις τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και τον πληθωρισμό.
 
Το κόστος ζωής στη Δύση καλπάζει με τα εισοδήματα των πολιτών να εξαϋλώνονται, ενώ στην Ασία η χρεοκοπία της Σρι Λάνκα ενισχύει τους φόβους για το ενδεχόμενο ντόμινο