Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), μετά από μια διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας.
Ο φετινός γύρος συνομιλιών, που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις ελλείψεις τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και τον πληθωρισμό.
Το κόστος ζωής στη Δύση καλπάζει με τα εισοδήματα των πολιτών να εξαϋλώνονται, ενώ στην Ασία η χρεοκοπία της Σρι Λάνκα ενισχύει τους φόβους για το ενδεχόμενο ντόμινο.
Όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista, σύμφωνα με στοιχεία από το The Global Consumer Survey, το τελευταίο ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμήμ σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον ολοένα πιο κοινή ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 52% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα της χώρας τους το 2021/22, από 35% το 2020/21.
Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 9% - το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών.
Ωστόσο, οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σημάδια αυξανόμενης ανησυχίας, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (από 33% σε 44%) ), της Ισπανίας (από 41% σε 51%) και της Ιταλίας (από 29% σε 37%).
Οι Ρώσοι τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία ίσως δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένων των βαιών κυρώσεων που έπληξαν τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ακολουθεί η Αργεντινή, η οποία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναμένεται να δει πληθωρισμό τουλάχιστον 60% μέχρι το τέλος του 2022, με τη φτώχεια να έχει αυξηθεί πάνω από 43% από την αρχή του έτους.
Η Σρι Λάνκα ... αυξάνει τις τιμές των καυσίμων - Προς νέα έκρηξη του πληθωρισμού
Τα βλέμματα στρέφονται στις οικονομίες της Ασίας, οι οποίες έχουν αρχίσει να πληρώσουν ήδη το τίμημα της πληθωριστικές έκρηξης, με τη Δύση να ανησυχεί για πιθανό ντόμινο χρεοκοπιών.
Σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών καυσίμων προχώρησε η Σρι Λάνκα, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, με στόχο να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα την οικονομική κρίση, η οποία ωστόσο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό.
Ο υπουργός Ενέργειας Kanchana Wijesekera ανακοίνωσε ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 20-24% ενώ οι τιμές του diesel θα αυξηθούν κατά 35-38% με άμεση ισχύ.
Τα ημερήσια όρια για το πόσα μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής θα διατηρηθούν.
Καλπάζει ο πληθωρισμός
Οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των μεταφορών αναπόφευκτα θα μεταφερθούν σε τρόφιμα και άλλα αγαθά, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στο νησιωτικό έθνος αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 33,8% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 21,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής της κρίσης από την ανεξαρτησία της το 1948, καθώς η τρομερή έλλειψη συναλλάγματος έχει σταματήσει τις εισαγωγές και άφησε τη χώρα να παλεύει με την έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων και τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Τα οικονομικά προβλήματα προήλθαν από την πανδημία που πλήττει την οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τις λαϊκιστικές φορολογικές μειώσεις από την κυβέρνηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και του αδελφού του, Mahinda, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός αυτόν τον μήνα, σχολιάζει το Reuters.
Ο Wijesekera δήλωσε ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εργάζονται από το σπίτι "για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση καυσίμων και να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση" και ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα εργάζονται από τα γραφεία τους μόνο κατόπιν εντολής του επικεφαλής των ιδρυμάτων τους.
Ωστόσο, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργειας σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ινδίας.
Αύξηση επιτοκίων στο Πακιστάν για να μειωθεί ο πληθωρισμός
Το Πακιστάν, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη πηγή ανησυχίας στην Ασία, μετά τη Σρι Λάνκα, αύξησε τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές καταναλωτή.
Οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες και το Πακιστάν πρέπει να τονώσει την οικονομία του, δήλωσε στο CNBC ο Murtaza Syed από την State Bank of Pakistan.
Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό δύο ετών στο 13,4% τον Απρίλιο.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της κατά 150 μονάδες βάσης στο 13,75%, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά ότι θα «διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» και θα βοηθήσει στη συγκράτηση της ζήτησης σε πιο «βιώσιμο ρυθμό».
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου