MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Ποιος κατασκευάζει το διεθνές δίκαιο;

Η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζουν σε πολλά σημεία τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και μας υπενθυμίζουν τις αδικίες που προκύπτουν από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Ωστόσο, κανένα κράτος, είτε ισχυρό είτε αδύναμο, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης κανόνων στο παιχνίδι της παγκόσμιας ισχύος. Αυτό είναι το αντικείμενο του διεθνούς δικαίου, του οποίου το περιεχόμενο και η ερμηνεία πυροδοτούν διαρκώς έντονους πολέμους επιρροής μεταξύ των τριών παραγόντων που το καθορίζουν: των κρατών, των μεγάλων εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών.
 
 
«Αυτό το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα δημιουργήθηκε από τους πλούσιους για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. (…) Βαθαίνει και διαιωνίζει τις ανισότητες», τόνιζε με ιδιαίτερη έμφαση ο Αντόνιο Γκουτιέρες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. «Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο, ανάμεσα στους προνομιούχους και στους υπόλοιπους, γίνονται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνες.» Προτείνοντας τη «δημιουργία μηχανισμών διαλόγου και διαμεσολάβησης ώστε να κατευναστούν οι διαιρέσεις», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αμφισβητεί τα ίδια τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου.
 

Εξαθλίωση: Οι Έλληνες εργάζονται 177 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές!

Τι έδειξε μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
 
Σχεδόν το μισό χρόνο θα πρέπει να εργάζονται οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος καθώς οι πληρωμές σε εφορία και ΕΦΚΑ «τρώνε» τις 177 από τις 365 ημέρες! 
 
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για να πληρώσουν τα νοικοκυριά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.