MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Άκρως απόρρητα παραμένουν μέχρι σήμερα τα αρχεία του Foreign Office για τη δολοφονία Καποδίστρια

Ο ήλιος δεν είχε προλάβει ακόμη ν' ανατείλει στην αρχοντική πόλη του Ναυπλίου όταν ο ιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα άρχισε να χτυπάει την καμπάνα για την πρωινή λειτουργία. Ο 55χρονος κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας Ιωάννης Καποδίστριας έχει ήδη ξυπνήσει και ετοιμάζεται να πάει στην εκκλησία φορώντας το επίσημο ένδυμά του.

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής / Φωτογραφίες Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Βάζει το τσόχινο παλτό, παίρνει στο χέρι το καπέλο και τα γάντια που προσέδιδαν ακόμη μεγαλύτερη επισημότητα και βγαίνει από το σπίτι. Στην είσοδο τον περιμένουν οι άνδρες της ασφάλειάς του.

Ο έμπιστος 31χρονος Γεώργιος Κοζώνης που έχει χάσει το ένα του χέρι στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και ο οπλίτης Δημήτριος Λεωνίδης προστέθηκε πρόσφατα στη φύλαξή του.

Η κατ’ επίφαση φορολογική μεταρρύθμιση

Κάποια στιγμή, όταν περάσει η συνήθης κρίση αισιοδοξίας των Ελλήνων που συνοδεύει κάθε αλλαγή κυβέρνησης (πάνω από το 80% στις αρχές του 2015 στήριζαν το λαοπρόβλητο ηγέτη του νέου κόμματος), θα καταλάβουν πως συνεχίζουν να βιώνουν μία «χρεοκοπία εν λειτουργία» – διαπιστώνοντας ότι το κράτος συνεχίζει να δημεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία, πως οι αφελληνισμένες τράπεζες δεν θα σταματήσουν να πλειστηριάζουν τα σπίτια τους, ότι οι ξένοι εκκαθαριστές κατάσχουν τη δημόσια περιουσία μαζί με τα ενεργειακά τους αποθέματα, καθώς επίσης πως τα παιδιά τους δεν θα πάψουν να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Δυστυχώς αφήνοντας την έρμαιο στα μεταναστευτικά σμήνη – κατανοώντας όμως πως επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το ίδιο πείραμα, με τα ίδια σάπια και διεφθαρμένα υλικά που κατέστρεψαν την Ελλάδα, θα ήταν ανόητα να πιστεύουν πως υπάρχει μέλλον.