MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ακριβότερο κατά 12,6% το πασχαλινό τραπέζι

Αφροδίτη Τζιαντζή
 
Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, οι καταναλωτικές ενώσεις επισημαίνουν ότι συνεχίζονται οι απανωτές ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά ● Ανησυχίες για τις αυξήσεις στα καύσιμα ● Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη εκτός αστικών κέντρων.

Ακόμα πιο τσουχτερό από πέρυσι θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των καταναλωτικών ενώσεων, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τους στατιστικούς δείκτες.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, που σημείωσε ετήσια αύξηση 4,6% τον Μάρτιο, από 6,1% τον Φεβρουάριο, δεν συνεπάγεται ανακούφιση στην τσέπη των νοικοκυριών όσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Ο ευρασιατικός πόλος και η ανοησία των ΗΠΑ

Στην «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν, προειδοποιώντας με το ενδεχόμενο να προκληθεί «σοβαρό ατύχημα» από την συσσωρευμένη ένταση γύρω από την Ταϊβάν. Η επίσκεψη Μακρόν μαζί με την ηγεσία της ΕΕ στην Κίνα αποτελεί μία απόπειρα της Ένωσης να αποστασιοποιηθεί από την γεωπολιτική μικρόνοια των ΗΠΑ (σπάνια γι’ αυτές) που έχουν εγκαινιάσει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο, επιτιθέμενοι τόσο ενάντια της Ρωσίας, όσο και ενάντια της Κίνας.
 
Συνακόλουθα, δια μιας παράλογης πολιτικής “εναντίον όλων”, συνεχίζουν φιλότιμα να σπρώχνουν τις δύο μεγάλες ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, καθιστώντας ολοένα και περισσότερο τη γεωπολιτική τους σύζευξη περίπου αναπόφευκτη. Όπως ο γράφων έχει υποστηρίξει σε παλαιότερα κείμενά του, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το πρόπλασμα ενός γεωπολιτικού συμπλόκου, που αν εξελιχθεί, θα αποτελέσει την πρώτη υπέρ-υπερδύναμη (HyperPower) στην ιστορία της ανθρωπότητας, μιας και τα μεγέθη τους είναι απλά τεράστια.
 

Nέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων: Οι BRICS ξεπέρασαν τους G7 ως ποσοστό του ΑΕΠ – Αντίστροφη μέτρηση για το δολάριο

Σε πλήρη εξέλιξη ο οικονομικός πόλεμος... 
 
Το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών BRICS υποσκέλισε το ΑΕΠ των χωρών μελών της G7, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη Refinitiv Datastream και τη βρετανική εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Acorn Macro Consulting.
 
Αλλά η είδηση «θάφτηκε» από τα δυτικά μίντια, λόγω της ιδιότυπης ντροπής που συνεπήρε άπαντες…
Ειδικότερα, οι οικονομίες των BRICS «έτρεξαν» με +31,5% έναντι λίγο πάνω από +30% (ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ) για εκείνες τις χώρες που υπερήφανα φορούν το στέμμα του «πιο ανεπτυγμένου, πιο δημοκρατικού, πιο προοδευτικού».

Και το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων αναμένεται να αυξηθεί, λένε οι αναλυτές, καθώς η Κίνα και η Ινδία βιώνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους BRICS.