MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

«Μπαράζ» κατασχέσεων για την ενίσχυση των εσόδων του ΕΦΚΑ

Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση από τη διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών σε μια ύστατη προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση του κράτους.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν τεθεί σε ισχύ δυο παρεμβάσεις, αφενός για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων 35,1 δισ. ευρώ και αφετέρου για την αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών.

Το υποτελικό κράτος

Φυσικά βαδίζουμε προς την απόλυτη χρεοκοπία, εάν δεν βρούμε λύσεις για το υπέρογκο δημόσιο χρέος μας που αυξάνεται συνεχώς, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ξεπούλημα όσων έχουμε και δεν έχουμε ή για το τεράστιο κόκκινο ιδιωτικό χρέος που έχει υπερβεί τα 330 δις € από αμελητέο το 2010. Φυσικά πρέπει να βιαστούμε για να το επιτύχουμε, αφού επιδεινώνονται οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες με αφετηρία τη Γερμανία και δεν πρέπει να βρουν ξανά εντελώς ανοχύρωτη την πατρίδα μας. Με μία οικονομία που συνεχίζει να καταρρέει, με κριτήριο την εκτόξευση του εμπορικού μας ελλείμματος στο -16,5% το πεντάμηνο του 2019 που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανταγωνιστικότητας μας.

Εφιαλτική εκτίμηση για ύφεση στις ΗΠΑ στο επόμενο 12μηνο – Πιθανότητα 55% – Νέες μειώσεις επιτοκίων από FED

Η πιο μακρά περίοδος αδιάλειπτης οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία των ΗΠΑ ενδέχεται να οδεύει προς το τέλος της, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές της TD Securities, η αμερικανική οικονομία υπάρχει πιθανότητα 55% να ολισθήσει σε ύφεση εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου λόγω του εμπορικού πολέμου και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. 

Οι αναλυτές βασίζουν ουσιαστικά το μοντέλο της πρόβλεψής τους στο σπρεντ (τη διαφορά της απόδοσης) των τρίμηνων εντόκων γραμματίων και των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. 

Κλιμακώνει η Τουρκία! Ζήτησε την Κύπρο ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ – Τι απαντά η Ουάσινγκτον

Με ή χωρίς τουρκικό στρατό στην Κύπρο, η ασφάλεια του νησιού θα βρίσκεται στη ζώνη ευθύνης της Άγκυρας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, που θα προνοεί αποστρατιωτικοποίηση, ακόμη και την πλήρη αποχώρηση του Αττίλα, και το νησί δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί, για ευνόητους λόγους, τη συμμετοχή της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως και την εμβάθυνση στρατηγικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, παρότι αυτές προωθούνται από το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο και προκαλούνται αντιδράσεις στη Λευκωσία. Οι δε ΗΠΑ, όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές, δεν θα επιτρέψουν να πέσει η Κύπρος κάτω από τον έλεγχο της Μόσχας για λόγους ασφάλειας και ενέργειας. Η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη ασφαλείας της Άγκυρας εμφανίζεται και ως κίνητρο για την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, παρότι η Άγκυρα επιμένει σε πάγιες θέσεις της,σύμφωνα με όσα γράφει η simerini.sigmalive.com