MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ελληνοτουρκικά - Θαλάσσιες Ζώνες και η Χάγη

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, τ. μόνιμος πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλοτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών , ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε υποθέσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε μια συνέντευξη που προκαλεί αίσθηση και συζητήσεις. 

Η Ανατολική Μεσόγειος και οι Γεωπολιτικές Ανακατατάξεις. Το Διεθνές Δίκαιο – η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, το δικαίωμα στα 12 ναυτικά μίλια Χωρικών Υδάτων και η πρακτική δεκαετιών σε θάλασσα και αέρα. 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , οι θεατές και αθέατες πτυχές του. 

Δικηγόρος Ασάνζ: Η Ελλάδα να δώσει άσυλο – Τα WikiLeaks βοήθησαν τους Έλληνες

Ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks, ενώ ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί. 

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ, με τη βρετανική δικαιοσύνη να αποφασίζει αν θα εκδώσει τον ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης. 

Ο δικηγόρος του Αυστραλού δημοσιογράφου, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται στην Ελλάδα και παραχώρησε συνέντευξη στο «lifo.gr», στο περιθώριο εκδήλωσης στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. 

Ώρα να σηκώσουμε κεφάλι στην Γερμανία

Η απροκάλυπτα εχθρική συμπεριφορά της Γερμανίας προς την Ελλάδα με την περιβόητη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Στο επόμενο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να ανακοινώσει πως σκοπεύει να εγγράψει στον προϋπολογισμό ως απαίτηση το σύνολο (κεφάλαιο και τόκοι) του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. 

Το κλίμα μοιάζει θετικό καθώς διαμορφώνεται ήδη ένα αντιγερμανικό μέτωπο μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Mετά το Brexit, οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβολή από το Βερολίνο των πολιτικών που επιθυμεί. Ήδη έχει "παγώσει" την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και έχει μπλοκάρει τη μετεξέλιξη της συμφωνίας του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό (που το ίδιο προκάλεσε ζητώντας ένα εκατομμύριο μετανάστες για να κάνουν τις βαριές και βρώμικες δουλειές του γερμανικού κεφαλαίου).

Ο επικίνδυνος αλγόριθμος που ανακάλυψε η Τουρκία και η φάκα που στήθηκε για την Ελλάδα

Η Τουρκία είναι μια χώρα των μεγάλων δυνατοτήτων, των μεγάλων προβλημάτων και των μεγάλων αντιθέσεων, ακριβώς γιατί αφ’ ενός είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό, πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος και αφ’ ετέρου γιατί προέρχεται από τη βίαιη -σε μεγάλο βαθμό- σύνθεση εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά ετερόκλητων ομάδων.

Και είναι γεγονός ότι επί δεκαετίες πάλευε ανάμεσα στις μεγάλες δυνατότητες και τα μεγάλα προβλήματα, με μεγαλύτερο μακράν το Κουρδικό.