MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ο τρόμος της ύφεσης στη Γερμανία! Ποια στοιχεία τον πυροδοτούν

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, λόγω της ασθενέστερης παραγωγής για ενδιάμεσα και κεφαλαιουχικά αγαθά, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι εξαγωγείς της πλήττονται από τις διαμάχες στο εμπόριο.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση – πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις για μείωση κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. 

Έρχεται νέο σοκ στα χρηματιστήρια; Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν - Νοσηρή η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ένα νέο μεγάλο κραχ, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η κρίση του 2008 ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε ποτέ αλλά "κρύφτηκε" με τεχνάσματα. 

Αυτή η αίσθηση περί επικείμενου κινδύνου επικρατεί όχι μόνο στους γνώστες της αγοράς αλλά και στον απλό κόσμο. πχ δεν γίνεται οι ΗΠΑ με ανάπτυξη 2 και 3% από το 2016 από το ταυτόχρονα να έχουν άνοδο στο χρηματιστήριο την ίδια περίοδο 10.000 μονάδες.

Eπίσης ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ κινδυνεύει να διαταράξει αυτή την εύθραυστη ισορροπία, σύμφωνα με τον Nouriel Roubin καθηγητή οικονομικών και πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ύφεση μέσα στο 2020 λόγω του εμπορικού πολέμου.Άλλωστε πήραμε μια μικρή γεύση προχθές.

Ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ – Ο ρόλος των ΗΠΑ και η θέση της Τουρκίας

Συνεχείς είναι οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου από τους εμπλεκόμενους παίκτες και με την ένταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) να παραμένει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της παρουσίας των πλωτών γεωτρυπάνων που έχει στείλει η Τουρκία. Αν και η Αγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις δεδηλωμένες προθέσεις της, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής κινούνται μεθοδικά προς στενότερη συνεργασία, έχοντας την αμέριστη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σήμερα, ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους Φράνισις Φάνον θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ενώ αύριο, ο κ. Φάνον θα συμμετάσχει στο στο σχήμα «3+1» μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, και του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς. 

Στο «κόκκινο» το ασφαλιστικό σύστημα - Αύξηση κατά 7 δισ. ευρώ των χρεών - Εκτοξεύθηκαν στα 35,1 δισ. ευρώ

Νέο «καμπανάκι» στο ασφαλιστικό η αύξηση κατά 7 δισ. ευρώ των χρεών 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα με τις ανείσπρακτες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών να αυξάνονται κατά 7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και να ανέρχονται στα 35,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, εντός του δεύτερου τριμήνου του 2019 εντάχθηκαν 23.932 οφειλέτες από το τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, 294 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 1.324 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 64 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 334 οφειλέτες από Φορείς εκτός Ε.Φ.Κ.Α.. Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 εντάχθηκαν 25.948 οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 59.211.921 ευρώ.

Από την αρχή λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι 30/06/2019 έχουν ενταχθεί συνολικά 757.767 οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 587.094 οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ, 378.415 οφειλέτες του τ. ΟΓΑ, 24.448 οφειλέτες του τ. ΕΤΑΑ, 281 οφειλέτες του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 1.377 οφειλέτες από Φορείς εκτός Ε.Φ.Κ.Α..

Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός μεγάλου shock στα διεθνή χρηματιστήρια προσεχώς – Αδύναμες οι κεντρικές τράπεζες

Η ΕΚΤ θα αποδείξει εάν ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη διόρθωση 

Τα τελευταία 3-4 χρόνια οι εκτιμήσεις ότι επίκειται το μεγάλο κραχ η μεγάλη διόρθωση στις αγορές έχουν αυξηθεί μεν αλλά χωρίς μέχρι τώρα να έχουν επιβεβαιωθεί.

Εάν δεν υπήρχε η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των συστηματικών παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, εάν δεν υπήρχαν οι απερίγραπτες επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων σε μια χρονιά… οι αγορές θα είχαν καταρρεύσει.