MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Πως οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν φοβίσει μέρος της Ελληνικής Πολιτικής Ελίτ

Του Δημητρίου Δρόσου*
 
Η ιστορία διδάσκει ότι μία σύρραξη μεταξύ κρατών δεν συμβαίνει ακαριαία, ούτε ακόμη και όταν συμβεί μία κατ΄εξοχήν αιφνιαδιαστική επιχειρησιακή ενέργεια. Έχει προηγηθεί κατά κανόνα,  μία αλληλουχία διαδοχικών ενεργειών, ψυχολογικών, διπλωματικών, ακόμη και στρατιωτικών (χωρίς οι τελευταίες να έχουν το χαρακτήρα του θερμού πολέμου ή επεισοδίου). Η πρόσφατη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καταδεικνύει αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή είχαν προϋπάρξει μία σειρά αιτιών οι οποίες τελικά οδήγησαν στον πόλεμο.
 

Οικονομικός σεισμός στην Ευρωζώνη λόγω πληθωρισμού στα τρόφιμα - Θανατηφόρο σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών

Μικρή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την ενεργειακή κρίση αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα
 
Στη μέγγενη μεταξύ υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων βρίσκεται Ευρωζώνη παρά τις ελπίδες που προκαλούνται από τις προβλέψεις για αναιμική ανάπτυξη.
 
Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το σοκ των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους αναμένεται να επιβεβαιωθεί αυτή την εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναμένεται να δείξουν επιστροφή σε θετικό έδαφος για τη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.