MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ντοκουμέντο: Γιατί οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον δεύτερο Αττίλα

Συνολικά 45 χρόνια μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κατά την οποία ο δεύτερος Αττίλας έφθασε μέχρι τη διαχωριστική γραμμή που παραμένει ακόμη και σήμερα, σύμβολο μιας εθνικής τραγωδίας και μιας πρωτοφανούς παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Ουάσινγκτον, με αποκλειστική ευθύνη του τότε ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ, δεν εξάντλησαν τις δυνατότητες που είχαν προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία. 

Η ετυμηγορία της Moody’s

Λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν – αλλά όσο περνάει ανεκμετάλλευτος ο χρόνος ή/και επιλέγονται λανθασμένες οικονομικές/εθνικές πολιτικές, θα γίνονται όλο και λιγότερες. Μία από αυτές είναι η επικέντρωση στα ΕΣΠΑ που μας οφείλει η ΕΕ και τα οποία υπολογίζονται στα 5 δις € ετησίως έως το 2023 – ποσά που με την κατάλληλη μόχλευση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη άνω των 15 δις € ετησίως. Φυσικά χωρίς να ξεπουλήσουμε καμία απολύτως δημόσια επιχείρηση – όπως τη ΔΕΗ που δρομολογείται η ληστεία των πολύτιμων δικτύων της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) από την ιταλική ENI που τοποθέτησε ήδη τον άνθρωπο της στη διοίκηση, τα ΕΛΠΕ που έχει θέσει στο στόχαστρο του ο κ. Λάτσης μαζί με τη ΔΕΠΑ, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το Ελληνικό κοκ. Μία άλλη είναι η παράλληλη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, η οποία είναι απόλυτα ρεαλιστική – ενώ μία τρίτη η σωστή εκμετάλλευση των τεράστιων γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων μας σήμερα, με τη σωστή επιλογή συμμάχων, ειδικά όσον αφορά τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών προς την Ευρώπη.

Stratfor: Η νέα επικίνδυνη γενιά στρατηγικών όπλων της Ρωσίας

Πυραυλικά συστήματα που αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες και διαθέτουν απεριόριστη εμβέλεια, αλλά και «τορπίλες» που μπορούν να διανύσουν 10.000 χλμ και φέρουν πυρηνικά στο μπαίνουν στο οπλοστάσιο. Τα προβλήματα στην ανάπτυξη, το ατύχημα στη Λευκή Θάλασσα, οι «μύθοι» και η πραγματικότητα.

Το ατύχημα από μόνο του είχε άμεσα και τραγικά αποτελέσματα: πέντε νεκροί και αυξημένη ραδιενέργεια, δεκαέξι φορές πάνω από το φυσιολογικό. Το μεγαλύτερο αντίκτυπο, όμως, από την έκρηξη ρωσικού πυραύλου cruise στις 8 Αυγούστου σε πεδίο δοκιμών στην ακτή της Λευκής Θάλασσας, ήταν ότι έστρεψε ανανεωμένο το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη κάποιων από τα νεότερα υψηλής τεχνολογίας στρατηγικά όπλα της χώρας.

«Έρχονται» αυξήσεις στο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου – Δείτε όλες τις αλλαγές

Κάθε μέρα που περνάει, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιδεινώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμά της να έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και να πλησιάζει τα 800 με 900 εκατ. ευρώ. 

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την εκλογή του από τους μετόχους της εταιρείας στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

«Το ταμειακό έλλειμμα αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος» είπε χαρακτηριστικά κι εξήγησε: «Εχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ». Οταν ρωτήθηκε για το αν έχει φτάσει στα επίπεδα των 800-900 εκατ. ευρώ, απάντησε θετικά.

Η πολιτική της αυτοκτονίας

Οι άνθρωποι είναι σαν τα πρόβατα, τα οποία ακολουθούν τον αρχηγό του κοπαδιού, όπου και αν τους οδηγήσει. Πολύ περισσότερο, θα προτιμούσαν να τον ακολουθήσουν ακόμη και στο θάνατο, παρά να σκεφθούν από μόνοι τους – πόσο μάλλον να σηκωθούν από τους καναπέδες τους, να αποτινάξουν τη μιζέρια και να πολεμήσουν για το βιοτικό επίπεδο, κυρίως δε για την ελευθερία τους. Ελάχιστοι είναι ικανοί να σκεφθούν ή πρόθυμοι να αναζητήσουν τις κατάλληλες πηγές, έτσι ώστε να σχηματίσουν τη δική τους άποψη. Επειδή όμως όλοι θέλουν να έχουν άποψη, δεν απομένει παρά να ενστερνισθούν έτοιμες απόψεις άλλων – αντί να κουραστούν οι ίδιοι, δημιουργώντας τις δικές τους. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως κατανοητό τόσο στην Τρόικα, όσο και στα ΜΜΕ, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά την ευκολία, με την οποία χειραγωγείται ο όχλος – αρκεί να του σερβιριστούν απόψεις, από ένα κατάλληλα επιλεγμένο πάνελ άβουλων καθηγητών, ετερόφωτων πολιτικών, φημισμένων δημοσιογράφων ή διανοουμένων «μισθοφόρων», με την ετικέτα «κοινώς αποδεκτές».